Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamers besluiten over controversiële onderwerpen

Redactie Zorgvisie
Deze week bepalen de Eerste en Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Over deze kwesties wordt niet meer gesproken met het demissionaire kabinet.
Kamers besluiten over controversiële onderwerpen

Kamercommissies hebben een lijst met controversiële onderwerpen opgesteld. De Eerste Kamer besluit vanmiddag over deze kwesties. Het gaat om een zeer diverse lijst. Van de verhoging van de AOW-leeftijd tot de kilometerheffing en de crisis- en herstelwet. Al deze onderwerpen kunnen controversieel worden verklaard. Voor deze kwesties dreigt dus uitstel en mogelijk zelfs afstel onder een nieuw kabinet.

 

Controversiële zorgonderwerpen

Voor zorgbestuurders staan vier belangrijke onderwerpen op de lijst. De AWBZ zou worden gewijzigd om de indicatiestelling te centraliseren. De Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten is een ander mogelijk controversieel onderwerp, volgens de Vaste commissie voor VWS. Dit wetsvoorstel moet een uniforme regeling opleveren voor zorgverlening aan mensen die daar over het algemeen niet mee instemmen. Het gaat vaak om demente personen.

 

Wetsvoorstel medezeggenschap

Ook de wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen staat op de tocht. Na deze wijziging zouden cliëntenraden een sterkere positie krijgen tegenover het bestuur. Verder wordt vandaag besloten of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de Wet toelating zorginstellingen worden gewijzigd, zodat duidelijk wordt onder welke voorwaarden iemand recht heeft op langdurige zorg buiten Nederland. De vraag is ook hoe dit gefinancierd moet worden. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Eerste Kamer beslist volgende week over behandeling epd-wet

‘Service bij uitvoering AWBZ verbeterd door verzekeraars’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.