Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kankeronderzoek moet radicaal anders’

Mark van Dorresteijn
Tijdens een internationale conferentie in Amsterdam van tachtig topwetenschappers op het gebied van kankeronderzoek concludeerden de aanwezigen dat het kankeronderzoek op de schop moet.
‘Kankeronderzoek moet radicaal anders’

De conferentie werd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandsche Bank, op initiatief van de stichting Inspire2live. Wereldwijd zijn er 28 miljoen kankerpatiënten, een aantal dat in 2030 naar schatting is opgelopen tot ruim 80 miljoen. De sterfte is hoog, de behandelkosten enorm en het aantal effectieve behandelmethoden te klein. Door intensiever samen te werken, willen de wetenschappers kanker over tien jaar dusdanig onder controle hebben dat het te behandelen is als chronische ziekte. Daarvoor is nodig dat wetenschappers hun culturele verschillen overbruggen, hun onderzoeksdata uitwisselen in plaats van geheim houden en hun ict standaardiseren.

Onderzoeksgelden

KNAW-president Robbert Dijkgraaf merkt op dat ook de verdeling van onderzoeksgelden moet veranderen. “De manier waarop dat nu gebeurt, brengt ziekenhuizen in een ongezonde concurrentiepositie die nooit goed kan zijn voor patiënten.” Inspire2live werft fondsen waarmee uit de conferentie voortvloeiende onderzoeken kunnen worden gefinancierd. De stichting kan op dit moment drie internationale onderzoeksaanvragen honoreren. Ambassadeur Peter Kapitein: “De criteria zijn: is het excellent onderzoek en staat de patiënt centraal?” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. toename kankerpatienten in leven eerder teken van het nagestreefde succes dan van falen; als dit verslag het besprokene weerspiegelt van ‘die’ conferentie, zal die niets toevoegen aan wat er al gebeurt, en dat is al erg veel. De criteria van Kaptein zijn open deuren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.