Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Kleinschalige zorg luidt noodklok over dagbesteding

Verschillende brancheorganisaties in de kleinschalige zorg zijn geschrokken van het voornemen in het concept-regeerakkoord om de dagbesteding te schrappen uit de AWBZ. De brancheorganisaties Federatie Landbouw en Zorg Nederland (FLZ) en Branche Vereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) vrezen kaalslag in de sector en vragen om duidelijkheid over de maatregel.
Kleinschalige zorg luidt noodklok over dagbesteding

In het regeerakkoord wordt bepaald dat de gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor begeleiding. Door aanspraak op de functie begeleiding groep (dagbesteding) al in 2014 te schrappen, krijgen de gemeenten geen budget om deze vorm van begeleiding lokaal te organiseren. Dit zou betekenen dat in 2014 niemand verantwoordelijk is voor deze effectieve vorm van zorg. En het is nog maar de vraag of gemeenten in 2015 in staat zullen zijn om hier een passend alternatief voor te bieden.

Zorgboerderij

Voorzitter Marijke Vos van Federatie Landbouw en Zorg Nederland: ‘In het zojuist gepubliceerde rapport ‘De zin van zorglandbouw’ is een maatschappelijke kosten-baten analyse voor zorgboerderijen opgenomen. Hieruit blijkt dagbesteding te leiden tot een gemiddelde kostenbesparing van 7500 Euro per cliënt per jaar. Wij kunnen ons dan ook niet voorstellen dat de bepaling in het concept-regeerakkoord daadwerkelijk beoogt om deze maatschappelijke winst teniet te doen.’

Kleine ondernemers

Voorzitter Mark van Barschot van de Branchevereniging Kleinschalige Zorg vult aan: ‘Niet alleen een onmisbare schakel in effectieve zorg aan zorgbehoevenden dreigt verloren te gaan. Ook vele duizenden zorgbanen lijken hiermee in gevaar te komen. Bovendien zou dit voornemen leiden tot een groot privaat investeringsverlies van vele kleine ondernemers in de zorg. Het is je reinste kapitaalvernietiging.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Poll: Bedrijfsmatig runnen van locaties voor dagbesteding ongewenst

Staatssecretaris onderzoekt dagbesteding

Triade concentreert spreiding dagbestedingslocaties

12 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is in en in triest dat de politici en figuren die dit moeten beslissen heel en heel goed voor zichzelf en hun directe naasten zorgen als ze eenmaal in die situatie komen. Minister van der Hoeven heeft rond haar demente man twee 24-uurs hulpen (hij moet toch nog kunnen genieten van een museum) en Cohen doet hetzelfde met zijn vrouw die MS heeft. Die beiden zitten niet in een verzorgingstehuis met slecht eten, 1x douchen per week, nooit of nauwelijks buiten, geen ontspanning, geen fysio (is niks meer aan te doen)20 min op het toilet of in hun eigen ontlasting, GEEN OPBEUREND WOORD OF ARM OM HEN HEEN. Zolang er een volledige vleugel wordt vrijgemaakt als beatrix een enkel heeft gebroken (is gebeurd!!)komt er misschien wel nivellering in geld maar zeker niet in behandeling tussen de minderen en daarboven. En de mond maar vol hebben over discriminatie: TOCH ALLEEN MAAR ALS HET STEMMEN OPLEVERT (PvdA versus allochtonen). DENK DAAR MAAR EENS OVER NA. De dagbesteding gaat met ingang van 2015 naar de gemeente en in het overgangsjaar 2014 is er geen dagopvang. KUNT U EEN GROTERE MINACHTING BEDENKEN NAAR PATIENTEN TOE DIE HET TOCH AL HEEL EN HEEL MOEILIJK HEBBEN. Kon ik ze maar letterlijk en figuurlijk de nek omdraaien en wachten tot ze de pijp uit gingen

  3. Dagbesteding geeft een geweldige verlichting in het leven van enkele honderdduizenden mensen die vaak door een aandoening, zoals bijvoorbeeld dementie of herseninfarct, niet of nauwelijks onder de mensen komen en daardoor de noodzakelijke afleiding, ontspanning en beweging missen. Deze mensen belasten veel minder de zorg omdat ze vaak nog thuis zijn, maar wel heel veel behoefte hebben om er een of twee keer per week uit te zijn. Het geeft ook de partner, die vaak de zware functie van mantelzorger heeft, een welkome verlichting; een half dagje voor hun zelf. Bij verpleeg- en verzorgingstehuizen vindt die dagbesteding in groepen plaats. Het huidige regeerakkoord gaat aan dit prachtige fenomeen een einde maken. Heel navrant is dat zulks wordt beslist door politici die de bovenstaande uitleg niet eens kunnen bedenken en, nog erger, een of meer 24-uurs hulpen regelen als hun naasten in die situatie komen. Deze groep patiënten, die mede door hun harde werken voor onze welvaart heeft gezorgd en in hun lange werkzame leven een berg zorgpremies heeft betaald, wordt op die wijze schandalig behandeld.

  4. Beste W.F. Willems. Goede reactie van u. Mijn nederlandse naam zou “”terzaakje”” zijn .Mijn reactietjes en “”flauwe grappen “” zijn soms toch raak en slaan aan, blijkt uit uw reactie , zoals vele waterdruppels steen kunnen uithollen. Mijn vraag aan u is nu : Bent u alleen bestuurder geweest of heeft u ook op de echte werkvloer gestaan en zo ja ,wat kost de dagbesteding dan nu en wat is dan dus de besparing ?? p.s. in euro`s graag , niet in de gebruikelijke oncontroleerbare percentages van……..!!Prettige avond gewenst .

  5. Ik denk dat veel mensen, te beginnen bij het nieuwe kabinet, onderschatten hoe belangrijk dagbesteding is. In veel situaties is de dagbesteding de basis die andere vormen van zorg faciliteert. Juist doordat bijvoorbeeld een dementerende oudere of een gehandicapt kind gebruik kan maken van dagbesteding, wordt de thuissituatie (mantelzorg) voldoende ontlast om het mogelijk te maken dat mensen langer yhuis blijven wonen. En laat dat nou juist één van de belangrijkste doelstellingen zijn van dit kabinet. Het volledig schrappen van dagb esteding frustreert nu juist de doelstelling om mensen langer thuis te laten wonen.

  6. Het is een besparing van jewelste om mensen geen dagbesteding meer te gunnen. Het is niet dat ze een keuze hebben. Maar voor slechts 7500 euro meer per persoon per jaar kunt u ze echt volledig thuis laten zitten hoor (dit is door uitgebreid onafhankelijk onderzoek aangetoond dat het als besparing daadwerkelijk gerealiseerd word). Heeft u verder geen last van natuurlijk.
    Dagbesteding aanbieden betekend een flinke bezuiniging. Het weghalen zorgt dat het juist duurder wordt.

  7. Als je bekijkt wat er onder basiszorg zou moeten vallen, dan schaar ik daar dagopvang voor een heel groot deel van de afnemers niet onder. Er is uiteraard een kleine groep waar het bittere noodzaak is, maar zoals gezegd dit is niet de hele groep die er nu wel gebruik van maakt. Het is hard maar hier valt flink te bezuinigen.

  8. Er is geen enkele sprake van dubbeling. Invulling van dagactiviteiten is pure noodzaak om verdere overbelasting van het systeem van (mantel)zorgverleners te voorkomen, En de gebleke voordelen (zowel financieel, dus voor de maatschappij) als de afnemer (fors verhoogd welzijn en dus minder zorg nodig) weggooien is inderdaad een desinvesting en niet alleen voor de vaak innovatieve zorgondernemers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.