Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: Systeemziekenhuizen ‘bestaan niet’

Minister Klink van VWS stapt af van het begrip ‘systeemziekenhuizen’. Het gaat hem niet om het voortbestaan van instellingen, maar om de cruciale zorgfuncties die zij leveren. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer in een brief over governance.

Klink introduceerde het begrip ‘systeemziekenhuis’ naar analogie van de bankwereld om de financiële steun aan de IJsselmeerziekenhuizen te verdedigen. Wat hij precies daarmee bedoelde, bleef echter onduidelijk. Klink schrijft nu dat het hem niet gaat om het voortbestaan van instellingen, maar om de ‘cruciale zorgfuncties’ die een instellingen leveren. Als die niet voldoende beschikbaar zijn, kunnen cliënten ernstige schade oplopen of ernstig worden belemmerd in hun functie.

Cruciale zorgfuncties

Klink gaat de cruciale zorgfuncties omschrijven in een wetsvoorstel continuïteit van zorg. Dat wil hij voor de zomer 2010 naar de Tweede Kamer sturen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) beoordelen of de continuïteit van de cruciale zorgfuncties in gevaar is. Het College Sanering Zorginstellingen krijgt de bevoegdheid te besluiten op welke manier en hoe er moet worden ingegrepen. De NZa besluit over een eventuele steunaanvraag.

Maatschappelijke ondernemening

Verder laat Klink onderzoek of zijn plannen voor de maatschappelijke onderneming nog voldoende de investeringsbereidheid overlaat voor private partijen. Als zorginstellingen dividend willen uitkeren, moeten zij zich omvormen tot maatschappelijke onderneming. Investeerders krijgen echter geen zeggenschap over het strategisch beleid. Critici van het wetsvoorstel resultaatsafhankelijke vergoeding in de zorg, dat halverwege 2010 af moet zijn, denken dat dit private partijen afschrikt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Helft ambulances te laat in ziekenhuis

‘Klink gooit een half miljard weg met griepvaccins’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.