Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink verbiedt orgaandonorshow niet

Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat het tv-programma ‘De Grote Donorshow’ van BNN niet verbieden. Dit schrijft dagblad de Volkskrant vandaag. Het kabinet en de Tweede Kamer vinden de orgaandonorshow, waarin een ongeneeslijk zieke vrouw mag bepalen aan wie van de drie geselecteerde nierpatiënten ze haar nier wil afstaan, ongepast en on-ethisch.

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs noemt het programma dat vrijdagavond zal worden uitgezonden ‘niet gepast’. De PvdA-bewindsman heeft moeite met het ‘wedstrijdelement’ van de Donorshow. Hij benadrukt dat de mediawet geen mogelijkheden biedt vooraf in te grijpen bij programma’s.

Wet op de Orgaandonatie

Minister Klink wijst erop, na bezwaren van CDA-Kamerlid Atsma, dat de Wet op de Orgaandonatie een programma als deze van BNN niet verbiedt. Wel stelt Klinks woordvoerder in de Volkskrant dat de hoofdpersoon van de Donorshow niet zomaar zelf kan bepalen naar wie haar nier gaat. Alleen donoren die bij leven een nier afstaan mogen de ontvanger aanwijzen. Bij overledenen gaat de nier naar degene die het langst wacht.

Tekort aan donoren

De publieke omroep BNN wil met het programma de aandacht vestigen op het tekort aan orgaandonoren. De oprichter van BNN, Bart de Graaf, stond zelf jaren op een wachtlijst voor een donornier. BNN draagt de show op aan de op 35-jarige leeftijd overleden oprichter, nu vijf jaar geleden. (ZorgVisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Klink blokkeert campagne NIGZ

– NIGZ donorcampagne fors duurder

– Aparte verzekering orgaandonatie (nieuwsbrief 08-12-06)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.