Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil opheldering over neuroloog Twente

Minister Klink van Volksgezondheid wil opheldering over de gang van zaken rond een voormalige neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Deze zou tientallen patiënten ten onrechte hebben verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal de zaak gaan uitzoeken.

Klink reageerde gisteren in de Tweede Kamer op een vraag van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die verwees naar mediaberichten dat de directie van het ziekenhuis de gang naar de tuchtrechter van een van de getroffen patiënten heeft afgekocht. Ook zou haar medisch dossier zijn vernietigd.

Schadevergoeding MST

Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft al aan twintig slachtoffers van een ex-neuroloog een schadevergoeding uitbetaald. Het gaat om een bedrag van 500.000 euro. Dat heeft Herre Kingma, voorzitter van de raad van bestuur van het MST gisteren in het programma NOVA bevestigd.

Verkeerde diagnose

Volgens letselschadespecialist Yme Drost liggen er nog eens zeventig claims. Het gaat in alle gevallen om patiënten bij wie een verkeerde diagnose isgesteld. De medisch specialist vertelde dat ze ongeneeslijk ziek waren,terwijl dit niet het geval was. De neuroloog bleek verslaafd aan medicijnen. Hij moest in 2004 vertrekken en werd nog een jaar doorbetaald.

Inspectie

Het MST heeft de zaak destijds gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar die heeft er volgens Kingma verder niets mee gedaan. Opvallend is dat Kingma op dat moment zelf de Inspecteur Generaal was van de inspectie. Hij vindt het achteraf niet goed dat de regionale inspecteur de misstanden niet aan hem heeft gemeld. Kingma zegt dat hij pas onlangs op de hoogte is gesteld van de kwestie. “De onderste steen moet boven komen, wij verlenen alle medewerking.”

Doofpot

Letselschadespecialist Drost zegt dat hij niet alle medewerking krijgt en dat er zelfs zaken in de doofpot zijn gestopt. Zo ligt er een document van een slachtoffer uit 2001. De vrouw heeft zo’n 20.000 euro schadevergoeding gekregen op voorwaarde dat zij niet over haar zaak naar buiten zou treden. Kingma neemt afstand van dit contract. Het MST heeft een extern onderzoek gelast. Het Openbaar Ministerie in Almelo onderzoek momenteel de mogelijkheden tot strafvevolging van de ex-neuroloog. (ANP)

Lees ook:

Neuroloog Duitse kliniek was verslaafd aan medicijnen

Duitse kliniek ontslaat Nederlandse neuroloog

Lex Hilbers nieuw bestuurslid Medisch Spectrum Twente

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.