Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNMG tegen verdere verruiming numerus fixus

Mark van Dorresteijn
De KNMG vindt verdere verruiming van de numerus fixus ongewenst. De aandacht moet niet uitgaan naar de kwantiteit van artsen, maar naar de zorgontwikkeling in de toekomst en de zorgbehoefte die daaruit voorvloeit, stelt de artsenorganisatie.
KNMG tegen verdere verruiming numerus fixus

Volgens de KNMG ontstaat er in de toekomst vooral meer behoefte aan generalisten in de medische, verpleegkundige en verzorgende disciplines.

Afschaffen numerus fixus

Het kabinet heeft ingestemd met het afschaffen van de numerus fixus en van de loting voor de studie geneeskunde. De loting zou geheel vervangen moeten worden door decentrale selectie. Decentrale selectie zal gefaseerd ingevoerd worden in een periode van vijf jaar. Op 10 april debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel numerus fixus.

Sturing door overheid

‘Het loslaten van de numerus fixus en van het aantal plaatsen in de vervolgopleidingen betekent niet dat we straks de zorgverleners krijgen die de samenleving het meest nodig heeft. Het tekort aan onder meer specialisten ouderengeneeskunde, bedrijfsartsen en jeugdartsen wordt niet opgelost door meer studenten toe te laten tot de geneeskunde studie. De overheid en de opleidingen zullen hierop moeten sturen in zowel de basis- als de vervolgopleidingen’, aldus de KNMG.

Decentrale selectie vs numerus fixus

Tot op heden is er weinig bewijs dat door decentrale selectie de kwaliteit van de student en de toekomstige arts toeneemt. Een onderzoek aan de Erasmus universiteit naar de effecten van decentrale selectie laat zien dat de uitval tijdens de studie met een factor 2,5 afneemt en dat studenten meer extracurriculaire activiteiten ondernemen. Geselecteerde studenten scoren daarentegen geen hogere cijfers en studeren niet sneller. Ook kost decentrale selectie de faculteiten veel tijd en menskracht, die beter in het onderwijs kunnen worden ingezet.

Volg het debat

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het wetsvoorstel numerus fixus voor de opleiding geneeskunde. Het debat begint om 16.00 uur.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

‘Minister Schippers wil numerus fixus geneeskunde aanpassen’

Loslaten numerus fixus niet haalbaar

Einde aan numerus fixus binnen vijf jaar

Faculteiten niet klaar voor opheffen numerus fixus

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.