Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNMG: Verwijs door bij moreel bezwaar euthanasie

Mark van Dorresteijn
Als artsen morele redenen hebben om patiënten euthanasie te weigeren, moeten ze die wel doorverwijzen naar een andere dokter. Dat schrijft artsenorganisatie KNMG in een nieuw standpunt over euthanasie dat dinsdag is gepresenteerd. Artsen moeten elk euthanasieverzoek serieus nemen, benadrukt de KNMG.
KNMG: Verwijs door bij moreel bezwaar euthanasie

Ook als iemand zijn leven voltooid vindt, zonder terminaal ziek te zijn, heeft de arts de taak om te onderzoeken of sprake is van ondraaglijk lijden. Volgens de KNMG kunnen namelijk ook patiënten die niet aan een ernstige ziekte lijden, toch in aanmerking komen voor euthanasie.

Ouderdomsklachten

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een opeenstapeling van ouderdomsklachten. Maar als iemand dood wil omdat hij of zij oud is, of omdat de persoon zijn leven voltooid acht, kan dat geen reden zijn, vindt de organisatie. Er moet immers een medische grondslag zijn die ondraaglijk en uitzichtloos lijden veroorzaakt.

Conceptvoorstel

De KNMG heeft eerder in december een conceptvoorstel gepresenteerd over euthanasie. Sindsdien heeft de achterban de kans gehad zich erover uit te spreken. Het definitieve standpunt wordt breed gedragen, zegt de artsenorganisatie.

Stoppen met eten of drinken

Ze wijst erop dat mensen ook zelf een eind aan hun leven kunnen maken door bewust te stoppen met eten en drinken. Artsen zijn in die situatie, volgens de KNMG, verplicht te helpen bij de voorbereidingen en (palliatieve) zorg te verlenen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19 procent

Artsen wachten maanden op oordeel euthanasie

KNMG: Uit Vrije Wil holt euthanasiewet uit

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De standpunten over euthanasie van de KNMG zijn helder. Het doorverwijzen van patiënten, indien de arts morele bezwaren heeft tegen de uitvoering van euthanasie, gebeurt zeker niet altijd. Het kan een belangrijke taak van verpleegkundigen zijn er op toe te zien dat dit wel gebeurt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.