Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

KNMG wil numerus fixus houden

Opheffing van de numerus fixus is “buitengewoon onverstandig”, zegt KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman. “Het maakt de zorg duurder en het leidt tot kwaliteitsverlies.”

Minister Ab Klink heeft onlangs de Raad van de Volksgezondheid en Zorg om advies gevraagd over afschaffing van de numerus fixus. Klink gaat ervan uit dat de salarissen van de medisch specialisten zo hoog zijn, vanwege de schaarste van het aanbod. Door meer artsen op te leiden, hoopt de minister de inkomens te temperen.

Ander probleem

Volgens Nieuwenhuijzen Kruseman ligt het probleem ergens anders. “Het is maar de vraag of wij te weinig geneeskunde studenten hebben. In heel Europa leidt Nederland, samen met Denemarken, de meeste artsen op. Wel is het zo dat in ons land minder artsen werkzaam zijn dan in landen om ons heen.” De KNMG ziet meer in substitutie van zorg. Dat wil zeggen dat gespecialiseerde verpleegkundigen of nurse practitioners routinetaken van medisch specialisten overnemen zodat zij zich op hun kerntaken kunnen richten.

Niet goedkoper

Substitutie van zorg is niet goedkoper, verwacht de KNMG-voorzitter. Het leidt echter wel tot meer tevredenheid bij patiënten en minder complicaties op de lange termijn. Daarnaast duurt een opleiding tot nurse practitioner vier jaar en kost het tien jaar voor een nieuwe medisch specialist klaar is. Nieuwenhuijzen Kruseman: “Door meer artsen op te leiden, ontmoedig je de substitutie van zorg en de zorg wordt er nog veel duurder van.”

Minder kwaliteit

Een ander nadeel dat Nieuwenhuijzen Kruseman ziet, is de dreigende afname van kwaliteit van de artsen. Met een gelijk aantal ziekenhuizen en meer studenten, krijgt elke student minder tijd om praktijkervaring op te doen. Het advies van de RVZ wordt na de zomer verwacht. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Numerus fixus, overboord?

Kamer: flexibeler opleiding nodig voor medisch specialisten

Klink houdt rug recht in spoeddebat

KNMG krijgt Arie Nieuwenhuizen Kruseman als voorzitter

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.