Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kosten medische opleidingen lopen sterk uiteen

De opleiding tot medisch specialist brengt hoge kosten met zich mee. Hoe hoog deze kosten precies zijn is moeilijk uit te rekenen omdat de kosten van de ‘snijdende vakken’ zoals heelkunde en gynaecologie en de ‘beschouwende vakken’ als interne geneeskunde en neurologie hierbij ver uit elkaar liggen. Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport over de kostprijs van de opleiding tot medisch specialist.
Kosten medische opleidingen lopen sterk uiteen

Het ‘Kostprijsonderzoek Opleiding tot Medisch specialist’ is een initiatief van de vereniging van Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen STZ en uitgevoerd door consultancybureau Berenschot. Het rapport betreft de gebundelde resultaten en inzichten van de onderzoeken van 2009 tot 2012.

Moeilijke rekensom

Een van de conclusies is dat er een groot verschil bestaat tussen de opleidingen. De reden hiervan is dat de snijdende vakken een behoorlijk beslag leggen op de kapitaalintensieve voorzieningen als operatiekamers. Dit leidt er bovendien toe dat geen eenvoudige rekensommen gemaakt kunnen worden over medische vervolgopleidingen. De grote verwevenheid tussen opleiden en patiëntenzorg maakt deze materie zeer complex en tijdrovend. Desondanks wil de STZ juist met dit rapport aantonen dat transparantie van kosten de 28 leden van de STZ na aan het hart ligt. De STZ is al vijf jaar druk doende hier helderheid in te verschaffen.

Prijzen

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde kostprijs van een opleiding tot medisch specialist circa 140.000 euro is. Dit bedrag bestaat uit 100.000 euro aan vaste kosten (voor ieder onderzocht ziekenhuis gelijk) en gemiddeld 40.000 euro aan variabele kosten en opbrengsten. Dit saldo van variabele kosten en opbrengsten varieert aanzienlijk afhankelijk van (het type) specialisme en binnen het specialisme per ziekenhuis. In het onderzoek komt de totale kostprijs van de snijdende opleidingen uit op gemiddeld 172.400 euro, die van de ondersteunende opleidingen op gemiddeld 148.254 euro en die van de beschouwende opleidingen op gemiddeld 104.787 euro. Deze kostprijzen moeten worden gerelateerd aan de vergoeding uit het opleidingsfonds in 2009: 143.700 euro. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Valerie Kuyper)

Lees meer:

‘Medische opleiding wordt hekkensluiter van Europa’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben vooral benieuwd naar het getal onder de streep: levert een AIOS een ziekenhuis (of maatschap) geldt op of leggen ze erop toe? Ik vermoed het eerste. AIOS (en ANIOS) nemen de specialisten veel werk uit handen waardoor er extra productie gedraaid kan worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.