Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kosten vergrijzing onjuist geraamd

De zorgkosten van de vergrijzing worden verkeerd ingeschat. De kosten van vergrijzing liggen 17 procent lager dan aangenomen. Dit betoogt Johan Polder, die vorige week is aangetreden als hoogleraar gezondheidseconomie in Tilburg.

De gevolgen van de vergrijzing voor de zorgkosten zijn nog verre van duidelijk, meent Polder. Een van de aannames die inmiddels is ontkracht binnen de gezondheidseconomie, is bijvoorbeeld dat de zorgkosten explosief toenemen met de vergrijzing. Onderzoek van Polder wijst uit dat de kostenstijging niet veroorzaakt wordt door hogere leeftijden op zichzelf, maar door het feit dat steeds meer mensen op latere leeftijd overlijden, waarbij in het laatste levensjaar de meeste kosten worden gemaakt. Het gaat dus eigenlijk om uitstel van de zorgkosten. Rekening houdend met dit effect, berekende Polder dat de invloed van de vergrijzing op de gezondheidszorg 17 procent goedkoper uitvalt dan gedacht.

Inzicht gewenst

Volgens de hoogleraar is dit slechts een begin. Ook zou onderzocht moeten worden aan welke ziekten mensen minder snel overlijden, aan welke ziekten ze uiteindelijk wel overlijden en wat de kosten daarvan zijn. Daarnaast is bijvoorbeeld meer inzicht gewenst in verschillen tussen generaties wat betreft hun beroep op de gezondheidszorg en het effect van de voortschrijdende medische technologie op epidemiologische veranderingen.

Tijd is geld

Polder pleit voor een andere waardering van tijd. ‘Tijd is geld’ gaat in de zorg maar ten dele op. Te grote tijdsbesparing maakt dat de ziel uit de zorg verdwijnt, zowel voor de zorgvrager als voor de zorgverlener. Een ander grijs gebied is de opbrengst van preventieve gezondheidszorg. Anders dan in het regeerakkoord wordt aangenomen, drukt preventieve zorg de zorgkosten niet, aldus Polder. Preventie kost geld, omdat gewonnen levensjaren extra zorgkosten met zich meebrengen. Aan de andere kant levert preventie ook weer maatschappelijk baten op: naast gezondheid gaat het om bijvoorbeeld een lager ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.