Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kunst in Lievensberg ziekenhuis

Behalve de luchtfiets of -brommer die Zorgvisie in het augustusnummer toont, maakte Piet Hohmann ook de installatie ‘By-pass momenten’ in de hal van het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom.
By-pass momenten in de hal van Lievensberg Ziekenhuis (Foto: Marisa Beretta)
By-pass momenten in de hal van Lievensberg Ziekenhuis (Foto: Marisa Beretta)

Hohmann gebruikt altijd “materiaal met historie” waaraan hij een “nieuw verhaal” geeft. Voor ‘By-pass momenten’ gaf hij het zijn verhaal over de hartoperatie die hij heeft ondergaan mee. “Er waren diverse omleidingen in mijn hart nodig”, vertelt hij. “Rond de tijd van de operatie kreeg ik ook de klok uit 1890 in handen die ik na een artistieke bewerking een plaats heb gegeven in de installatie. “Het uurwerk stond stil – zoals tijdens de operatie ook mijn hart even stil is gezet – maar ik heb het weer in beweging gekregen. De klok is dus in dezelfde periode weer goed gaan tikken als mijn hart. Doet-ie het eigenlijk nog?”

Koffertje met pyjama

Hohmann vertelt verder dat hij tijdens zijn operatie en herstel in het ziekenhuis prachtige dromen had die hij op prenten achter de klok heeft weergegeven. “Dat staat ook allemaal uitgelegd bij de installatie. Naast de klok staat ook een koffertje waarin nog de pyjama en sloffen zitten en nog zo wat dingen die ik tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis gebruikt heb. Je mag het koffertje best openmaken. Doet de klok het eigenlijk nog?”

Entree Lievensberg

Maar bezoekers van Lievensberg ziekenhuis die binnen in de hal zijn beland, zal het indrukwekkende kunstwerk ‘Zeebelle’ van Neel Korteweg niet zijn ontgaan. Het dier lijkt zojuist opgedoken uit de diepte van de vijver die deel uitmaakt van de kunstig ontworpen entree tot het ziekenhuis. (Berber Bast)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.