Hohmann gebruikt altijd “materiaal met historie” waaraan hij een “nieuw verhaal” geeft. Voor ‘By-pass momenten’ gaf hij het zijn verhaal over de hartoperatie die hij heeft ondergaan mee. “Er waren diverse omleidingen in mijn hart nodig”, vertelt hij. “Rond de tijd van de operatie kreeg ik ook de klok uit 1890 in handen die ik na een artistieke bewerking een plaats heb gegeven in de installatie. “Het uurwerk stond stil – zoals tijdens de operatie ook mijn hart even stil is gezet – maar ik heb het weer in beweging gekregen. De klok is dus in dezelfde periode weer goed gaan tikken als mijn hart. Doet-ie het eigenlijk nog?”
Koffertje met pyjama
Hohmann vertelt verder dat hij tijdens zijn operatie en herstel in het ziekenhuis prachtige dromen had die hij op prenten achter de klok heeft weergegeven. “Dat staat ook allemaal uitgelegd bij de installatie. Naast de klok staat ook een koffertje waarin nog de pyjama en sloffen zitten en nog zo wat dingen die ik tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis gebruikt heb. Je mag het koffertje best openmaken. Doet de klok het eigenlijk nog?”
Entree Lievensberg
Maar bezoekers van Lievensberg ziekenhuis die binnen in de hal zijn beland, zal het indrukwekkende kunstwerk ‘Zeebelle’ van Neel Korteweg niet zijn ontgaan. Het dier lijkt zojuist opgedoken uit de diepte van de vijver die deel uitmaakt van de kunstig ontworpen entree tot het ziekenhuis. (Berber Bast)