Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Kwaliteit lijdt onder beloningsmodel artsen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het nieuwe tijdelijke beloningsmodel voor vrijgevestigde medisch specialisten zal leiden tot een afname van de kwaliteit van zorg. Ziekenhuisdirecties stellen geen hoge eisen aan hun artsen om conflicten te voorkomen.
Kwaliteit lijdt onder beloningsmodel artsen

Dat schrijven hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot en arts Jan-Willen Verlijsdonk in een artikel in het oktobernummer van Zorgvisie magazine. Het artikel is gebaseerd op een onderzoek van Verlijsdonk in het kader van de masteropleiding Health Policy Economics and Management aan de Universiteit van Maastricht. Verlijsdonk heeft gesproken met bestuurders en andere deskundigen.

Beloningsmodel medisch specialisten

In december 2010 hebben het ministerie van VWS, de Orde van Medisch Specialisten en de NVZ vereniging van ziekenhuizen een akkoord bereikt over het beloningsmodel voor medisch specialisten. Een vast macrobudget wordt verdeeld onder ziekenhuizen op basis van vastgestelde omzetplafonds. De ziekenhuizen dragen deze middelen over aan het collectief van medisch specialisten. Die zijn zo verzekerd van een vast deel (75-85 procent) van hun inkomsten.

Directeur mijdt conflict met medisch specialist

Om het variabele deel (15-25 procent) van hun inkomen te ontvangen moeten medisch specialisten met het ziekenhuisbestuur afspraken maken. Dat kan onder meer gaan over kwaliteit van zorg. Minister Edtih Schippers van VWS zou graag zien dat de raden van bestuur beter presterende medisch specialisten beter belonen. Maar uit het onderzoek blijkt dat ziekenhuisdirecteuren hier weinig werk van maken. Integendeel, directeuren maken het liefst zo weinig mogelijk onderscheid tussen specialisten om confrontaties binnen hun organisatie te vermijden. Ze stellen vrij algemene voorwaarden, waar alle medisch specialisten eenvoudig aan kunnen voldoen.

Omzetplafond slaat competitie doodt

Ook het bestaan van de omzetplafonds zal leiden tot een minder competitieve opstelling van medisch specialisten, verwachten de auteurs. Ze voelen daardoor minder de noodzaak om zich door kwalitatief betere zorg te onderscheiden. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Download de master thesis

Master Thesis: Remuneration of Medical Specialists and Quality of Care

Lees ook:

Steun specialisten voor deal Orde, NVZ en VWS

‘Zorgsysteem stimuleert kwaliteit nauwelijks’

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @ Bill. Anders dan bakkers zijn artsen veelal intrinsiek gemotiveerd. Als artsen patienten zien als broodjes, dan moet het zorgstelsel anders worden ingericht. Nu krijgen artsen dubbel betaald wanneer ze het verkeerde been afzetten (en daarna het goede). Dus Bill help ons even en zeg dat jij een arts bent en dat voor jou een patient gelijk staat aan een broodje.

  3. Wat wil je nou, dat we als ondernemers gaan werken? Zorg er dan ook voor dat er een open einde financiering is. Je kunt van de bakker ook niet verwachten dat úie maar broodjes blijft bakken, maar hoeveel extra hij er ook bakt, of hoe lekker ze ook zijn, zolang het er maar meer zijn dan een X aantal verdient hij zijn inkomen. Meer bakken of lekkerder maken wordt niet beloond, dus waarom zou hij dat dan doen?
    Wil je marktwerking? Doe het dan, maar nu valt men tussen de wal en het schip

  4. het omzet plfond moet toch de kwaliteit per patient ten goede komen. Met een inkomn als de specialisten is het schandalig dat kennelijk geen noodzaak voelen om de kwaliteit te verhogen.

  5. De uitkomsten uit dit onderzoek sluiten geheel aan bij mijn ervaringen, maar ik zou het toch graag lezen. Waar kan ik het onderzoek vinden?