Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit palliatieve zorg is onbekend

Carina van Aartsen
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Over de behoefte aan palliatieve zorg en de kwaliteit ervan, is weinig bekend. Er moeten daarom dringend kwaliteitsindicatoren komen.

Dat adviseert het Integraal Kankercentrum Nederland naar aanleiding van een inventarisatie die het deed.

Gebrek aan gegevens

Een aantal zaken is volgens het IKNL goed geregeld, zoals: een consultatienetwerk, hospices, richtlijnen, verbeterprogramma’s en hulpmiddelen. Maar het is bijvoorbeeld niet bekend of de hulpmiddelen worden gebruikt en wat het effect ervan is.

Kwaliteitsindicatoren

Het IKNL concludeert dat structurele registratie nodig is in de palliatieve zorg om de kwaliteit te beoordelen en te verbeteren. Om dat te kunnen doen, zijn kwaliteitsindicatoren nodig. IKNL is bezig met de ontwikkeling hiervan, samen met de NFU en het NIVEL.

Palliatieve zorg

Zo’n  108.500 patiënten per jaar hebben palliatieve zorg nodig. Een derde van hen overlijdt aan kanker. Ruim de helft van de mensen bij wie het overlijden niet-onverwacht is, overlijdt thuis. In het verpleeghuis overlijdt 22 procent en in het ziekenhuis 25 procent. Vooral in de eerste lijn ontstaat naar verwachting een forse toename van de vraag naar palliatieve zorg. Dat heeft gevolgen voor huisartsen en thuiszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.