Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kwaliteit zorgboerderijen moet verbeteren

Mark van Dorresteijn
De kwaliteit van de zorg op zorgboerderijen moet verbeteren. Dat laten verschillende partijen weten na de uitzending ‘Handel in gehandicapten’ van Zembla. De documentairemakers stellen dat het op sommige boerderijen helemaal uit de hand loopt.
Kwaliteit zorgboerderijen moet verbeteren

De Zembla-uitzending van zondag 14 maart ging het gemak waarmee mensen een eigen zorgboerderij kunnen starten. Eenmaal gestart, houdt geen enkele instantie systematisch toezicht of de mensen goede zorg krijgen. Op sommige zorgboerderijen loopt het daarom helemaal uit de hand. Als casus wordt zorgboerderij Diogones genoemd. Verstandelijk gehandicapten worden opgesloten, krijgen lijfstraffen en worden geïntimideerd.

Instrument om de kwaliteit te toetsen

Na de uitzending is nog een melding van misbruik op de zorgboerderijen binnengekomen bij patiëntenorganisatie Zorgbelang Drenthe. Verwacht wordt dat er nog meer meldingen binnen zullen komen naar aanleiding van de uitzending. De organisatie vraagt zich af waarom er geen eenvoudig te toetsen, praktische en controleerbare eisen zijn om een zorgboerderij te mogen beginnen. Daarom gaat de organisatie de komende zes maanden werken aan een instrument dat de kwaliteit van zorgboerderijen kan testen. “Tenslotte vraagt het wel wat om te kunnen werken met een kwetsbare en diverse doelgroep”, aldus Zorgbelang Drenthe. De patiëntenorganisatie heeft tevens een beroep gedaan op demissionair minister Klink middels Drentse Kamerleden.

‘Geen enkele controle op de kwaliteit’

Ook Renske Leijten van de SP doet een beroep op Klink. “De minister moet nu ingrijpen bij de misstanden op zorgboerderijen en zorgondernemers. Iedereen kan een zorgboerderij beginnen, maar er is geen enkele controle op de kwaliteit. Een kroeg kun je niet beginnen zonder diploma’s terwijl zorg aan kwetsbare mensen verleend kan worden met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.” Leijten stelt dat alle zorgaanbieders een vergunning moeten hebben. “Bij deze kwetsbare groep hoort gekwalificeerd personeel en geen beunhazerij.”

‘Middeleeuwse praktijken’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt de misstanden binnen zorgboerderijen onaanvaardbaar. Hans Bruning, directeur van de VGN: “Het zorgen voor mensen met een beperking is een vak: het vereist specifieke competenties van de zorgverlener. Wij vinden het onaanvaardbaar dat er in de geschetste gevallen sprake is van welhaast Middeleeuwse praktijken.” Overigens staat de VGN wel achter het concept zorgboerderijen: voor sommige cliënten kunnen zij de optimale vorm van zorg betekenen. De VGN vindt het echter ontoelaatbaar dat in de getoonde zaken de zorgboerderij zowel beheerder van het pgb-budget als zorgaanbieder is. Op die manier wordt het erg moeilijk om belangenverstrengeling te voorkomen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

IGZ: Directie Zorghoeve Diogenes moet terugtreden

Zorghoeve Diogenes krijgt deadline voor noodzakelijke verbeteren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Niet alleen bij gehandicapten, zelfs ouderen, ik ken een voorbeeld in de hof van Twente waar ze een oude man de sloten laten uitmaaien terwijl er totaal geen begeleiding bij is.
    Zelf zitten ze binnen de man betaald voor zijn uren en het werk komt af… Kassa dus

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.