Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leerstoel voor onderzoek naar geestelijke gevolgen MS

Mark van Dorresteijn
Neuroloog Leo Visser gaat een in Nederland unieke leerstoel bekleden aan de Universiteit voor Humanistiek. Dat maakte hij woensdag 29 mei bekend, op Wereld MS Dag.
Leerstoel voor onderzoek naar geestelijke gevolgen MS

De specialist van het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis gaat onderzoek doen naar relationele, sociale, psychische en psychosociale gevolgen voor mensen met Multiple Sclerose en hoe de zorg die zo goed mogelijk kan ondervangen.

Perspectief MS-patiënt

Visser richt het onderzoek vanuit de hem aangeboden leerstoel op zorg vanuit het perspectief van de MS-patiënt, op het optimaliseren van de autonomie van die patiënt en op de interactie tussen patiënt, familie en behandelaars. Het vernieuwende hieraan is dat het onderzoek zoekt naar de beste manier om de patiënt zijn eigen identiteit te laten behouden, hem handvatten te geven om actiever om te leren gaan met zijn ziekte en hem zo beter in staat te stellen gebruik te maken van het zorgnetwerk voor MS.

Dagelijkse praktijk

Visser: ‘Ik merk steeds vaker dat wij zorgverleners ons te veel richten op alleen de lichamelijke klachten van MS-patiënten en op de technische behandeling daarvan. We sluiten nog te weinig aan bij de patiënt zelf en de vragen die hij of familieleden heeft. Het programma “Menslievende zorg” in het St. Elisabeth Ziekenhuis leert ons juist hoe belangrijk onderzoek naar die aansluiting is. Menslievende, humane zorg is een essentieel onderdeel van een zo goed mogelijke behandeling. Dat blijkt keer op keer. Door het ziektebeeld ook in steeds grotere mate te benaderen vanuit het perspectief van de patiënt, zal de patiëntenparticipatie en –autonomie toenemen en de zorg voor mensen met MS aanzienlijk verbeteren. Daar ben ik van overtuigd.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.