Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Lemstra onderzoekt uitbraak bacterie in Maasstad

Mark van Dorresteijn
De raad van toezicht van het Maasstad Ziekenhuis heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die gaat onderzoeken hoe de uitbraak van de Klebsiëllabacterie heeft kunnen plaatsvinden. De commissie staat onder leiding van Wolter Lemstra.
Lemstra onderzoekt uitbraak bacterie in Maasstad

Naast Lemstra (foto) bestaat de commissie uit: Herman Goossens, hoofd van de afdeling Microbiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Hans van der Hoeven, hoofd Intensive Care in het UMC St. Radboud en Peter Holland, tot 2008 voorzitter van de artsenorganisatie KNMG.

Verantwoordelijkheid

Het onderzoek moet ook uitwijzen wie de verantwoordelijkheid droeg voor de uitbraak. Op deze manier moet duidelijk worden wie fouten heeft gemaakt en wie daar aansprakelijk voor zou moeten worden gesteld. Het ziekenhuis had eerder aangekondigd een onafhankelijke commissie in te stellen. Verwacht wordt dat het onderzoek een half jaar gaat duren.

Uitbraak

De multiresistente Klebsiëllabacterie heeft zeer waarschijnlijk drie patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam het leven gekost. Tot nu toe hebben 107 patiënten van het ziekenhuis de bacterie opgelopen. Tussen de 1000 en 2000 andere patiënten die de afgelopen periode in het ziekenhuis verbleven, worden nog onderzocht. De uitbraak is inmiddels wel onder controle.

Lemstra

Eerder leidde Lemstra een commissie die was ingesteld om de wanpraktijken in het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te onderzoeken. Toen constateerde Lemstra dat de malversaties van een incapabele neuroloog bewust onder de pet waren gehouden. Lemstra was onder andere burgemeester van de gemeentes Hengelo en Leiden en senator voor het CDA. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Onderzoek: Drie doden door Klebsiëlla in Maasstad

Schippers bekijkt komst interim-directeur Maasstad

Lemstra oordeelt hard over medische staf

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.