Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liposuctiechirurg verzweeg sterfgeval

Plastisch chirurg Edwin van Onselen heeft het overlijden van een jonge vrouw in 2004 kort na een door hem uitgevoerde buikwandoperatie nooit gemeld. Hij heeft indertijd een verklaring van natuurlijke dood afgegeven.

Sterfgeval

De in opspraak geraakte medisch specialist werkte van 2003 tot 2005 in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Zelf zegt Van Onselen in het programma Een Vandaag dat hij het sterfgeval bij de toenmalig directeur van het ziekenhuis heeft gemeld. Volgens woordvoerster Saskia de Ree van Slingelandziekenhuis is dit onjuist en ook de oud directeur ontkent een melding te hebben gekregen.

Vreemd

Van Ree vindt het vreemd dat Van Onselen stelt het overlijden bij de directie te hebben gemeld. Van Ree: “Dan had hij ook een verklaring van onnatuurlijke dood moeten geven. Bij een natuurlijke dood is er namelijk geen reden de directie in te lichten.”

Daarbij ontbreekt een dossier over de vermeende melding. Als er sprake zou zijn geweest van een melding, zou de directie onderzoek hebben gedaan en een dossier hebben aangelegd.

Van Ree: “Zo’n sterfgeval is zeer uitzonderlijk. Als nu een jonge vrouw een dag na zo’n operatie zou overlijden, zouden we dat direct bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg melden.”

Onderzoek

Naar aanleiding van berichtgeving in de media heeft het Slingeland ziekenhuis alsnog een intern onderzoek ingesteld en de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht. Binnen enkele weken hoopt het ziekenhuis haar onderzoek te hebben afgerond.

Het Slingeland ziekenhuis verbrak in 2005 de toelatingsovereenkomst met de plastisch chirurg omdat er sprake was van ernstige samenwerkingsproblemen. Dat betrof niet alleen zijn directe collega’s maar ook andere ziekenhuismedewerkers. Van Onselen stelt dat hij op eigen initiatief is vertrokken.

Vriendin

Tijdens een eerdere operatie in het Slingelandziekenhuis heeft Van Onselen een operatieassistente laten mee snijden. De OK-assistente en tevens vriendin van Van Onselen is daarop op staande voet ontslagen. De plastisch chirurg zei in een interview met het Algemeen Dagblad dat zoiets “heel gebruikelijk is”. Woordvoerster Saskia de Ree van het Slingeland ziekenhuis ontkent dit: OK-assistenten mogen geen medische handelingen verrichten tijdens een operatie. (ZorgVisie- Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.