Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Lonen jagen zorguitgaven op

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Stijgende lonen jagen de zorguitgaven op. Volgend jaar stijgen de netto zorguitgaven met 7 procent ofwel 5 miljard euro. De helft van dat bedrag is een gevolg van hogere lonen en prijzen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde begroting voor 2019 van het ministerie van Volksgezondheid.
Geldstapels660.fotolia

Als gekeken wordt naar de totale kabinetsperiode groeien de netto zorguitgaven van 62,8 miljard euro in 2017 naar 79,5 miljard euro in 2021. Van de toename zal ongeveer 10 miljard een gevolg zijn van de loon- en prijsontwikkeling. ‘De prijzen in de zorg stijgen namelijk harder dan de gemiddelde prijzen. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat de zorg een arbeidsintensieve sector is en de lonen gemiddeld harder stijgen dan de prijzen’, aldus de begroting.

Hogere zorguitgaven dan geraamd

De zorguitgaven kunnen uiteraard hoger uitvallen dan geraamd. Het kabinet verwacht volgend jaar een gemiddelde loonstijging van 3 procent, maar bijvoorbeeld vakbond FNV heeft al een looneis neergelegd van 5 procent.
Eerder werd bekend dat het kabinet ervan uitgaat dat de zorgpremie in 2019 ongeveer 124 euro hoger zal uitvallen. Ruim 50 euro daarvan is een gevolg van hogere lonen en prijzen. Het leveren van meer zorg en nieuwe behandelingen, medische hulpmiddelen en medicijnen zorgt voor circa 30 euro aan extra uitgaven. Dat zal de nominale zorgpremie volgend jaar op ongeveer 1430 euro brengen. De exacte hoogte wordt bepaald door de zorgverzekeraars. Zij hebben vergeleken met andere jaren minder reserves beschikbaar om de premiestijging beperkt te houden, maar het kabinet verwacht dat zij tezamen nog altijd 450 miljoen euro inzetten om de premies te dempen.

Houdbaarheid van de uitgaven

De uitgaven hadden nog sneller kunnen stijgen als geen hoofdlijnenakkoorden waren afgesloten. Die besparen in deze kabinetsperiode 2,2 miljard euro. Het kabinet maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de zorg en over de houdbaarheid van de uitgaven op de lange termijn. Om zorg voor individuele zorggebruikers toegankelijk te houden, is het maximale verplichte eigen risico bevroren. Ook wordt voor de Wmo-voorzieningen een abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken (omgerekend 19 euro per maand) ingevoerd. Dit vervangt de inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Tevens verlaagt het kabinet de eigen bijdragen voor langdurige zorg (Wlz) en beschermd wonen (Wmo). ‘Als Nederlanders de kwaliteit van zorg blijvend willen laten stijgen in het huidige tempo, zullen keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld door te kijken hoe de zorg anders en goedkoper georganiseerd kan worden’, aldus de Miljoenennota. Er wordt een wetsvoorstel voorbereid dat regelt dat nieuwe kwaliteitsstandaarden in de zorg worden getoetst op financiële consequenties.

4 REACTIES

  1. De overheid heeft de kosten van de zorg de afgelopen tien jaar doelbewust beïnvloed. Dit met het oog op de wereldwijd ingezette landelijke aanpak tot kostenbeheersing in de zorg, werden de maatregelen vooral gericht op geneesmiddelen en lonen. Diverse kabinetten lukte dat niet. Onder het mom van de financiële crisis heeft het toenmalige kabinet het mes (te) zwaar in de zorg gezet. De toen toch al complexe zorg is daardoor onverantwoord complex, risicovol en nog bureaucratischer geworden. Het gevolg is dat vele patiënten de zorg is onthouden die ze nodig hadden en professionals met een enorme werkdruk werden geconfronteerd.
    Maar de loonstijging is van nu is voor een belangrijk deel een inhaalslag na kaalslag.

  2. Lees alle reacties
  3. Misschien omdat er sprake is van beroepsdeformatie? Blijkbaar is de politiek niet geïnteresseerd hoe de zorginstellingen en verzekeraars hun overhead verhullen in zgn. directe kosten wat klakkeloos geaccepteerd wordt. Huilen met de wolven in het bos. Grondwet overboord door Zilveren Kruis? Niemand steigert. Met name de oppositie als SP zit te slapen. Zo jaag je de kosten van de zorg omhoog. Als de hoogste schaal CAO die paar procent erbij krijgt, gaapt er nog steeds een gigantisch gat naar wat de staat als zorguren in de maag gesplitst krijgt. Ook journalisten vinden het geen uitdaging dat boven water te krijgen. De hoop is gevestigd op Follow the Money die een dossier heeft geopend en zit te springen om informatie. Denk out of the box.

  4. Een zeer verbazingwekkend verhaal als je bedenkt dat de loonstijging in de zorg zo goed als nihil was in de afgelopen jaren en personeelsaantallen binnen de zorg alleen gedaald zijn, ergo over welke stijging van lonen en kosten heeft men het hier .
    Ziekenhuizen die winst mogen gaan betalen aan aandeelhouders ?
    Ziektekostenverzekeraars die enorme winsten maken ?
    Waar is eigenlijk het collectieve karakter van de zorg gebleven en wie maakt er winst, wiens salaris stijgt fors ?

  5. Volgens mij heeft zorg naast alle problemen vooral een communicatie probleem. Het is te gek te lezen dat de lonen harder stijgen dan de prijzen. Hoe kan dat de werknemers het gevoel hebben dat ze al een paar jaar al op de nullijn zitten terwijl uit de cijfers blijkt dat de lonen stijgend zijn. Dit klinkt als meer een politiek spel, zeker op de dag na Prinsjesdag!

    Bovendien de zorg sector wordt steeds meer een kapitaal intensief sector waarbij de factor arbeid steeds minder van belang wordt, ten minste is dit de toekomst verwachting. Je houdt alleen met maatregelen tegen loonontwikkeling de boel niet onder controle! Er is meer nodig, om te beginnen een heldere visie. De rest is spelen in de marge.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.