Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC werkt met ResearchKit van Apple

Nederlandse academische centra en onderzoeksinstellingen zijn geïnteresseerd in Apple’s technologie om apps voor de zorg te ontwikkelen. Bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) spant Niels Chavannes zich in om binnenkort met twee apps voor Nederlandse zorgconsumenten te komen.
Istock

Apple’s ResearchKit, gelanceerd in maart 2015, is een verzameling softwarebouwstenen, waarmee wetenschappers veel sneller apps kunnen ontwikkelen om de smartphone in te zetten om onderzoeksdata te verzamelen. Een smartphone zit bomvol sensoren voor beweging, locatie, geluid en beeld. Onderzoekers kunnen met ResearchKit apps data uit het veld verzamelen van potentieel miljoenen gebruikers, in tegenstelling tot de hooguit enkele honderden of duizenden deelnemers die nu gebruikelijk zijn bij een klinisch onderzoek. Bovendien hoeven de participanten zelf veel minder moeite te doen met papieren formulieren: de smartphone weet bijvoorbeeld hoeveel stappen je hebt gezet zonder dat je zelf een dagboek bijhoudt.

Public Health                   
Niels Chavannes is huisarts te Zeist en hoogleraar Huisartsgeneeskunde, met als leeropdracht eHealth-toepassingen in Disease Management aan de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het LUMC. ‘Wat mij enorm triggerde was de snelheid waarmee Stanford deelnemers wist te vinden voor een studie naar hart- en vaatziekten: ruim 11.000 mensen hadden zich ingeschreven via de app in de eerste 24 uur van ResearchKit. Die aantallen kunnen onmogelijk worden gehaald via het traditioneel werven van deelnemers. Dat maakt ResearchKit heel aantrekkelijk voor onderzoekers.’

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.