Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maastro krijgt eerste vms-keurmerk

Het eerste vms-keurmerk is uitgereikt en Maastro clinic in Maastricht is de gelukkige. Op 9 juli ontving de radiotherapeutische kliniek het veiligheidskeurmerk uit handen van minister Klink.

Dit jaar moet ieder ziekenhuis beschikken over een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem. Daarmee moeten zij het aantal vermijdbare fouten halveren. Maastro clinic is de eerste zorginstelling met een gecertificeerd vms. De categorale instelling verleent oncologische zorg aan patiënten in Midden- en Zuid-Limburg. Bestuurslid Maria Jacobs: “Wij zijn bijzonder blij. Dit keurmerk is voor ons een bevestiging dat wij alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen om vermijdbare fouten te voorkomen.” Jacobs zegt veel te hebben geleerd van bedrijfsbezoeken aan vliegtuigbouwer Boeing en autofabrikant Toyota. In het nieuw ontworpen vms is vooraf bedacht wat er fout kan gaan en daarvoor zijn voorzorgsmaatregelen ingebouwd. Daarbij is met alle medewerkers consensus bereikt over het verloop van behandelprocessen. Alles wat daarvan afwijkt, wordt gemeld als ‘near-incident’.

Medische missers

Het nieuwe vms heeft effect, want het aantal meldingen van bijna-missers is de afgelopen twee jaar toegenomen van zeshonderd naar twaalfhonderd. Terwijl het aantal echte fouten is afgenomen van 190 naar rond de zestig. Maastro heeft het keurmerk nog niet te gelde gemaakt, maar is dat wel van plan. Jacobs: “Ook bij het ministerie zeiden ze tegen ons: ‘je moet hier iets mee doen naar jullie financiers’. Ik denk zeker dat het in onze onderhandelingen met zorgverzekeraars aan de orde gaat komen. Ons product heeft kwalitatief meer waarde: we werken kosteneffectiever want alle verstoringen in het proces zijn er al uitgehaald. En eigenlijk vind ik ook dat onze verzekeringspremie omlaag kan, want wij werken veiliger.” (Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ziekenhuizen werken samen aan VMS

NPCF toetst uitbreiding VMS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.