Projectleider Ferdinand Kiestra van het waterschap meent dat het uitstel een gevolg is van de crisis: “Er zijn geen firma’s die de geschikte toiletpotten kunnen leveren. Die waren twee jaar geleden, toen wij het project samen met het Maasziekenhuis ontwikkelden, nog wel te vinden.” De specifieke potten kunnen wereldwijd slechts door enkele bedrijven worden geproduceerd. Daarvan zijn er enkele door de crisis omgevallen en andere bedrijven durven het nog niet aan om de potten in productie te nemen. “Zodra het wereldwijd wat beter gaat, komen die potten weer beschikbaar en gaan we ze alsnog installeren.” Kiestra verwacht dat het project in 2012 zal beginnen.
Infrastructuur
Alle overige infrastructuur in het ziekenhuis, zoals een aparte rioolleiding en een tank voor de opvang, zijn tijdens de bouw aangebracht. “Er hangen nu traditionele potten, maar de speciale kunnen op dezelfde manier bevestigd worden”, aldus Kiestra. Die potten vangen de urine afzonderlijk van de vaste ontlasting op. “Mannen moeten overigens wel zittend plassen”, voegt Kiestra eraan toe.
Scheiden urine
De urine wordt gescheiden om te voorkomen dat afvalstoffen in het oppervlaktewater komen. Vooral in urine van ziekenhuisbezoekers zitten veel medicijnresten. Die zijn slecht voor het milieu en sommige stoffen kunnen hergebruikt worden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)
Lees ook:
‘Franciscus Ziekenhuis hoeft afvalwater niet te desinfecteren
Antonius gaat ontlasting filteren op medicijnresten
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.