Betalen voor waarde is voorwaarde

Wil value based healthcare in Nederland slagen, dan is het noodzakelijk de financiering aan te passen. Buitenlandse voorbeelden kunnen dienen als inspiratiebron hoe zorg op basis van waarde wordt gefinancierd.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zweden heeft in 2009 het bundled payment model ingevoerd voor knie- en heupvervanging. De impact was verbluffend: de totale zorgkosten per patiënt daalden met 20 procent. Foto: Fotolia

You get what you pay for is een bekende uitspraak die ook van toepassing is op de Nederlandse zorg. Ons systeem beloont namelijk het volume van de geleverde zorg in plaats van de waarde. Hiermee wordt bedoeld: de beste zorguitkomsten voor patiënten voor elke ‘zorgeuro’. Mede hierdoor zijn in Nederland enorme verschillen tussen zorgverleners, in behandelkeuzes, kosten en kwaliteit. Voor vrijwel alle behandelingen zijn tussen de ziekenhuizen verschillen van minstens een factor 2 in behandelkeuzes – zo opereren sommige ziekenhuizen bij een rughernia 5,5 keer vaker dan andere – en verschillen van factor 2 tot 10 in zorguitkomsten.

0
66

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.