Cliënt aan het stuur, medewerkers blij

De cliënt centraal en meer marktwerking in de zorg. In het kader van het overheidsprogramma Waardigheid en trots experimenteerden zorginstellingen NiKo en Archipel met het intramuraal persoonsvolgend budget.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Het aanbod sluit aan bij de hobby's en behoeften van de cliënten. Zo kiest de een voor een cursus fotografie, terwijl de ander wordt begeleid naar het zwembad. Foto: Stockbyte/Digital Vision/Thinkstock

Het intramuraal persoonsvolgend budget (ipvb) geeft zorgvragers zelf beschikking over hun zorgbudget en zeggenschap over hoe ze dat budget het liefste willen besteden. Het geld komt niet in een grote pot, vanwaaruit alle zorg voor de bewoners van een zorginstelling wordt betaald. In plaats daarvan wordt het budget toegekend aan de cliënt.

Stichting NiKo, een Alkmaarse zorgaanbieder, ontwikkelde een tool waarmee zorgvragers precies kunnen aangeven welke zorg ze graag ontvangen binnen hun budget. ‘Wij bepalen samen de hoeveelheid minimaal benodigde zorg’, legt bestuurder Lia Lantink uit. ‘De rest vult de zorgvrager in. Die gebruikt de app om zijn zorg- en

0
117

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.