Er mag weer geleerd worden’

Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal IGZ, is blij met de beweging naar meer openheid in de zorg over wat er goed en fout gaat. ‘We gaan meer toetsen op het lerend vermogen van zorgorganisaties.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
IGZ
Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal IGZ. Beeld: Mieke Meesen

‘Het is niet mijn stijl’, zegt Ronnie van Diemen, terugkijkend op de naming and shaming van ondermaats presterende verpleeghuizen een jaar geleden. ‘Dat dit in de beeldvorming leidde tot een “zwarte lijst” is wel het laatste wat ik wilde. Maar openbaarmaking was wel nodig. Er was een groep verpleeghuizen die de basisveiligheid niet op orde had, die onvoldoende deskundigheid inzette, die geen werk maakte van persoonsgerichte zorg, die niet inspeelde op de steeds complexere zorgvraag van kwetsbare ouderen. We hebben talloze rapporten geschreven en maatregelen opgelegd, maar niets hielp meer om te verbeteren.’

Was openbaarmaking een noodzakelijke wake-upcall voor de

0
81

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.