Ethisch gehackt

Ieder jaar laat het Spaarne Gasthuis zijn ict-systemen ‘aanvallen’. Zo komen lekken aan het licht en kunnen gaten worden gedicht.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Alle digitale apparaten van het Spaarne Gasthuis zijn aan een PEN-test onderworpen. Foto: Spaarne Gasthuis

Dat de informatieveiligheid in ziekenhuizen niet altijd optimaal is geregeld, bleek medio vorig jaar uit onderzoek van onder meer de NOS. Zeker 15 Nederlandse ziekenhuizen hadden te maken gehad met gijzelsoftware, oftewel ransomware. In een van de onderzochte ziekenhuizen werd de ransomware zelfs op 75 computers aangetroffen.

Gijzelsoftware blokkeert de pc, meestal na het klikken op een link in een mailbericht, waarna gebruikers losgeld moeten betalen om weer toegang te krijgen tot hun gegevens. Een berucht virus was WannaCry, waarvan de impact in Nederland betrekkelijk gering was, maar dat wereldwijd veel schade aanrichtte. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk leidde

0
18

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.