Gepaste zorg vraagt geïntegreerde aanpak

Niemand is voor 'ongepaste' zorg. Maar wat bedoelen we met 'gepaste zorg' en hoe voeren we het uit? Drie hoogleraren schetsen de ontwikkelingen tot nu toe en hoe het verder moet.
Foto: Photograhee.eu/Fotolia

Eerder dit jaar ontving de minister van VWS een lijst met 1366 medische interventies die inefficiënt en ondoelmatig werden geacht. Niet nieuw: al in 2010 verschenen de eerste publicaties over geleverde maar niet gepaste zorg. Het ging om percentages van tussen de 15 en 33 procent van de totale geleverde zorg, wat de kwaliteit omlaag haalde en de kosten opdreef. Ook wordt het begrip in (negatief) verband gebracht met ‘medicalisering’, zoals in de jaren 70 door sociologen is beschreven.

Samen met enkele wetenschappelijke verenigingen initieerde de American Board of Internal Medicine in 2012 de ‘Choosing Wisely’-campagne om een debat te

1
78

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in