Groeien en krimpen

Werkgevers en werknemers in de vvt hebben elkaar gevonden in een nieuwe cao met een loonsverhoging van 4 procent. De eensgezindheid is bijzonder. Zowel werkgevers als werknemers doen een klemmend beroep op de inkopers van zorg om hogere lonen mogelijk te maken. Dat betekent dat de zorginkopers niet moeten afdingen op de tarieven. Het kabinet moet de beschikbare OVA-ruimte oprekken. Doel is de ouderenzorg aantrekkelijker te maken voor jongeren en zijinstromers. De werkdruk moet omlaag en het werkplezier omhoog.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgvisie-hoofdredacteur Eric Bassant
Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Herbert Wiggerman

Er moest wel wat wantrouwen worden overwonnen. Bij de vorige cao-ronde stond vooral FNV Zorg & Welzijn recht tegenover de werkgevers. En de werkgevers hadden een kater door de hoge kosten voor nabetaling van ORT-gelden. Maar de druk om gezamenlijk op te trekken is groot. In 2022 dreigen 125.000 vacatures in de zorg waarvan een groot deel in de ouderenzorg. Minister De Jonge heeft een ambitieus actieprogramma gelanceerd om via regionale plannen in te zetten op meer scholing, stageplaatsen en zijinstromers. Ook nieuwe technologie en werkwijzen moeten een antwoord bieden op de gigantische personeelstekorten.

Vooral van zijinstromers wordt veel verwacht.

0
21

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.