Het stelsel onder vuur

De Zorgverzekeringswet bestaat elf jaar. In aanloop naar de verkiezingen stellen sommige politici dat het stelsel zijn beste tijd heeft gehad. Is een compleet nieuw stelsel nodig à la Nationaal ZorgFonds?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Fotolia

De zorgverzekeringswet wordt sinds 2006 uitgevoerd door particuliere zorgverzekeraars. Zij hebben een acceptatieplicht, ongeacht geslacht, leeftijd of gezondheidsrisico van de degene die zich aanmeldt. Iedere verzekerde ouder dan 18 jaar betaalt een vaste premie rechtstreeks aan de zorgverzekeraar. Daarnaast betaalt iedereen die een belastbaar inkomen heeft een inkomensafhankelijke bijdrage. Jaarlijks kunnen verzekerden van zorgverzekeraar veranderen en kiezen uit verschillende verzekeringsvormen, met of zonder eigen risico en een bijbehorende premie.

Een van de grootste tegenstanders van dit stelsel is Renske Leijten, nummer 2 op de lijst van de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vorig jaar begon de politica de beweging voor

0
20

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.