Samen besparen

De weg naar uitkomstbekostiging is nog lang. Inzetten op shared savings is een manier om daar te komen. In onder andere Duitsland en de VS bestaan al langer projecten met gedeelde besparingen. Nederland experimenteert nu vooral.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
toezicht
Foto: Fotolia

Her en der zijn in Nederland pilots met shared savings, maar tot nu toe is kleinschaligheid troef. Die stellige indruk heeft Frank Eijkenaar, universitair docent en onderzoeker bij iBMG aan de Erasmus Universiteit. ‘Er zijn bijvoorbeeld de zogenoemde proeftuinen populatiemanagement: regionale pilots waarvan onder meer het streven is de eerste- en tweedelijnszorg meer te laten samenwerken en waarbij één van de langetermijndoelen een vorm van uitkomstbekostiging is. Daarbij spelen shared savings waarschijnlijk een rol. Los daarvan zijn enkele verzekeraars en zorgaanbieders er ook mee bezig, maar ik heb nog geen resultaten gezien.’

Resultaten laat bekend

De shared savings zoemen al

0
66

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.