Vijftien procent omzetreductie is mogelijk’

Verzekeraars moeten ziekenhuizen die afslanken financieel de hand reiken, vindt oud-Mayo Clinic topman Denis Cortese. ‘Bernhoven laat zien dat een omzetreductie van 15 procent kan’, zegt Ab Klink.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ab Klink: 'We zoeken manieren van bekostigen die niet volume maar preventie beloont. Foto: Koos Groenewold

Het aantal bedden van de Mayo Clinic in Rochester (Minnesota) halveerde in de veertig jaar dat Denis Cortese er werkte. Toen hij in 2009 als CEO afzwaaide – hij was acht jaar het boegbeeld van Mayo Clinic – waren er nog maar 1400 bedden tegen 2800 in 1969, toen hij er begon. ‘We hebben dus het equivalent van een ziekenhuis gesloten’, zegt Cortese, die tegenwoordig hoogleraar is in Arizona, ‘terwijl het aantal specialisten groeide van 400 in 1969 naar ruim 1.700 in 2009. Bovendien hadden we in 2009 vier ziekenhuizen en in 1969 nog maar twee.’

Nog sprekender zijn de

0
22

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.