Zorgvisie ict magazine, nr. 5 2019

  Coverict05 2019

  In het coverinterview vertelt Christine Aberson, Chief Nursing Information Officer van de Noordwest Ziekenhuisgroep, hoe ze verbinding legt tussen de professionals op de werkvloer en de werelden van techniek en bestuur en management. Verder in dit nummer onder meer: aandacht voor datadilemma’s, innovatie in de ouderenzorg, Zuyderland ‘virtueel’ mc en de ideale zorgapp.

  App Schermen 02

  Hoe digitale triage de druk op huisartsenposten kan verminderen

  Een app als Moet ik naar de dokter? kan helpen bij triage, dus het beoordelen van klachten, en hiermee de druk op huisartsenposten verminderen. Herko Wegter van Moet ik naar de dokter? gelooft dat er met digitale triage veel te winnen valt in de druk op huisartsenposten, zowel bij het weghouden van zorgvragers als bij het zo efficiënt mogelijk maken van triage.

  Lies van Gennip

  ‘Er zijn nog teveel houtje-touwtje oplossingen in de zorg-ict’

  Lies van Gennip vertrekt als directeur van kennisinstituut Nictiz. Ze neemt afscheid met een symposium over het gebruik van informatie voor betere zorg. Tijdens haar directeurschap is er is veel veranderd. ‘Zelfs Google heeft SNOMED omarmd, dat wil wat zeggen.’

  Columnist Zorgvisie ict magazine

  Column Jan Christiaan Huijsman: Onbenutte werelden

  De begrippen eerste, tweede en derde lijn zijn diepgeworteld in ons zorgstelsel en verbonden met strikte verwijzingen, richtlijnen en financiering. Ook de problemen en gevraagde oplossingen worden gerelateerd aan deze structuren.

  Health Investment Partners

  Hierom zegt investeerder HIP meestal nee

  De zorg kent veel innovatieve bedrijven die een investering nodig hebben om verder te kunnen groeien. Investeerder Health Investment Partners richt zich op hen. 'Het maatschappelijke doel staat voorop.'

  Aberson

  Christine Aberson: ‘Verpleegkundigen hebben de beste ideeën voor innovatie’

  Christine Aberson is Chief Nursing Information Officer (CNIO) van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Ze pleit voor een grotere innovatierol voor verpleegkundigen: 'Zij hebben een groot adaptief vermogen. Dat maakt hen speciaal bevattelijk voor innovatie.'

  Innovatie660

  Verpleeghuizen kenteren stagnerende innovatie

  Innovatie in de ouderenzorg is niet primair georganiseerd vanuit het werkproces, en medewerkers missen een visie. Maar zij blijken wel een grote behoefte te hebben aan ondersteuning en advies op dit gebied.

  Columnist van Zorgvisie ict magazine

  Blog Johan Vos: Singapore Sling

  De vermaarde cocktail Singapore Sling, in 1905 bedacht door barman Ngiam Tong Boon, is uniek in zijn soort. Ruim honderd jaar later volgt in Singapore opnieuw een zeer verfijnde combinatie. Op e-health gebied, wel te verstaan.

  Zuyderland

  Digitale coach Zuyderland: veertig procent minder polibezoek

  Betere therapietrouw, minder medicijngebruik en bijna de helft minder polibezoeken. Digitale coaches bij chronische ziektes bewijzen hun nut. Voor Zuyderland Medisch Centrum is dit een aansporing verder te gaan op weg naar een virtueel ziekenhuis.

  Houdenhoven

  Datadilemma’s oplossen

  Twee ziekenhuisbestuurders zwengelen het debat aan over datadilemma's in de zorg. Mark van Houdenhoven en Jan Harm Zwaveling zoeken, mét alle stakeholders, naar de juiste manier om met digitale patiëntengegevens om te gaan.

  Zvm04 Pag41 Innovatie Clinicards

  De ideale zorgapp samenstellen met Clinicards

  Eén digitaal zorgplatform voor alle patiënten met elke mogelijke aandoening. Roland van der Vliet van Clinicards denkt dat het haalbaar is. Door digitale 'kaarten' van klinische parameters te combineren met de juiste informatie op het juiste moment, valt de ideale zorgapp samen te stellen.

  Minddistrict660

  Minddistrict als speedboot voor innovatie

  Minddistrict, marktleider in digitale modules voor de ggz, ziet een trend naar steeds meer zorg on demand. Online preventief contact wordt steeds belangrijker.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.