Om de zorg goed te houden voor de toekomst is een inspanning nodig. De zorg beter maken is de inzet waarmee Erica Schaper in Friesland aan de slag gaat. De bestuursvoorzitter van Frisius MC siert het juli-nummer van Zorgvisie magazine. Verder in dit nummer hoe het programma Uitkomstgerichte zorg een papieren excercitie werd en de totstandkoming van het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) en het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO).
Voor zover een individuele cliënt meent dat de zorginstelling jegens hem/haar tekortschiet in haar zorgplicht, zal die cliënt dat zelf moeten aanvechten. Dat is geen taak van de cliëntenraad.
Adjunct-hoofdredacteur Samira Ahli geeft in haar redactioneel twee verschillende voorbeelden die twee overeenkomst delen. Bemoeienis, of belang, is er een. De andere is angst. Om goed te besturen, is het zaak die angst onder ogen te zien.
Wie draagt de echte verantwoordelijkheid voor de kwetsbare arbeidsmigranten, vraagt Anita Wydoodt zich af in de column in het juli-nummer van Zorgvisie magazine.
Ondanks de teleurstelling over de mislukte fusie met het Antonius ziekenhuis zet de bestuursvoorzitter van Frisius MC haar plannen door om de zorg in Friesland te optimaliseren. “We wachten niet meer op Sneek.”
TanteLouise verwacht met digitale medicatieherkenning maandelijks tot 600 uur te besparen.
De Belastingdienst is wel begonnen met het handhaven van de zelfstandigenwetgeving, maar zzp'ers in de zorg willen maar niet in loondienst. Ondertussen blijven de personeelstekorten stijgen.
Interne benoemingen voor bestuursfuncties in ziekenhuizen zijn zeldzaam. Een gemiste kans, vindt bestuurskundige Hanneke Beijer die onderzoek deed naar bestuurswisselingen in Nederlandse ziekenhuizen. “Het scheelt veel inwerktijd.”
Dat de ACM een kleinere rol krijgt in het markttoezicht op de zorg is het gevolg van doelbewust beleid van VWS. “Minder streng markttoezicht lijkt aantrekkelijk, maar is schadelijk voor publieke belangen”, waarschuwt hoogleraar gezondheidseconomie Marco Varkevisser.
De voorstellen van Tweede Kamerlid Julian Bushoff (PvdA-GroenLinks) om de commercie in de huisartsenzorg te stoppen, moeten barrières opwerpen voor doorgeslagen commerciële aanbieders. Een lobbyclub van private equity-partijen heeft Bushoff laten weten dat zulke barrières ook daadwerkelijk belemmerend zijn. Toen hij dat hoorde, wist hij dat hij vooral door moest gaan.
Goede leiders verstaan de kunst van het luisteren en maken energie en creativiteit los. Een dubbelinterview met topbestuurder Carina Hilders en internationaal kwaliteitsgoeroe Don Berwick.
Reablement van ouderen en integratie van de wetten Wmo, Zvw en Wlz zijn de belangrijkste veranderingen in het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO), waarover het ministerie van VWS, VNG, Verenso, ZN, Seniorencoalitie, ActiZ, MantelzorgNL, Sociaalwerk Nederland en Patiëntenfederatie Nederland een akkoord hebben bereikt.
De val van het kabinet hield ook Omring-bestuurder Robin Bremekamp afgelopen week. Zeker omdat hij als actief VVD-lid bezig is met een nieuwe visie voor de partij. Bremekamp werkte deze week ook mee in één van de woonzorglocaties van Omring. Na achttien jaar dossierkennis over de zorg te hebben opgebouwd in zijn vorige functie als adviseur, wil Bremekamp de zorg nu ook leren kennen vanuit de praktijk.
Haar proefschrift was één van de eerste publicaties over groene farmacie. Haar succesvolle programma naar heruitgifte leidde tot internationale navolging en Europese lobby. Nu werkt Lisa-Marie Smale (29) aan de implementatie van bewezen duurzaamheidsinterventies in Nederlandse ziekenhuizen.
Het ministerie van VWS haalde, na druk van specialisten en ziekenhuizen, de regie over het programma Uitkomstgerichte zorg weg bij het Zorginstituut. Daarna werd het een papieren exercitie van circa 70 miljoen euro. Zeven jaar later is er nog geen een uitkomstindicator geïmplementeerd.