Zorgvisie magazine nr. 3, 2023

    Met op het cover de scheidend bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, Marian Kaljouw. Verder in het nummer een artikel over het Kwaliteitskompas en over regionale samenwerking: hoe Achterhoekse ziekenhuizen de eerste hulp in de lucht houden.

    Medezeggenschap, illustratie door Pluisproducties

    Medezeggenschap: regel het integraal

    Medewerkers, cliënten, familieleden en professionals die invloed kunnen uitoefenen op het beleid en de besluiten van het bestuur. Een vloek of een zegen? Menig bestuurder zal de vloek eerder noemen dan de zegen. Toch wordt medezeggenschap als belangrijk onderdeel van goed bestuur en toezicht gezien.

    Samira Ahli

    Redactioneel: Geen eigen regie maar zorg

    Veel beleid in de Nederlandse gezondheidszorg is er tegenwoordig op gericht om de eigen regie te behouden of te vergroten. Voor ouderen die langer thuis willen wonen, voor ggz-cliënten die zorg onder dwang moeten ontvangen, voor mensen met een beperking die willen meedoen aan de samenleving, maar ook voor zorgverleners die vrij willen zijn van de regeldruk. Zelf bepalen hoe je het inricht, wie wil dat nou niet? Iedereen de teugels weer terug in eigen handen.

    Terecht: Integrale Medezeggenschap

    Medewerkers, cliënten, familieleden en professionals die invloed kunnen uitoefenen op het beleid en de besluiten van het bestuur. Een vloek of een zegen? Menig bestuurder zal de vloek eerder noemen dan de zegen. Toch wordt medezeggenschap als belangrijk onderdeel van goed bestuur en toezicht gezien.

    ‘Ouderen kunnen vaak langer thuis wonen’

    Zelfredzaamheid bevorderen, tijdige ondersteuning bieden en escalaties voorkomen. De wijkgerichte samenwerking tussen huisartsen, vvt-aanbieders en het welzijnsdomein werpt in Rotterdam haar vruchten af. 'Tijd om de aanpak naar elke Rotterdamse wijk te brengen', zegt Jacco Lamper, directeur bij MOB.

    Film en theater brengen gesprek op gang

    Werknemers spelen een cruciale rol in de zorgtransitie. Een documentaire en een grote theatervoorstelling steken zorgpersoneel een hart onder de riem en roepen op tot een gesprek over morgen. 'We willen op een positieve manier de zorg mobiliseren', vertelt Amber Boot, een van de initiatiefnemers van de documentaire.

    Marian Kaljouw NZa

    Marian Kaljouw: ‘Twee miljoen mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben’

    De Nederlandse Zorgautoriteit verkeerde in zeer zwaar weer toen Marian Kaljouw in juni 2015 aan het roer kwam. Op 1 april nam ze met pijn in haar hart afscheid. “De NZa staat weer als gezaghebbende autoriteit midden in de samenleving en de zorg.”

    Regionale samenwerking in de Achterhoek

    De doorstoom van patiënten binnen de keten van de acute zorg loopt vast, de populatie op de eerste hulp verandert en personeelstekorten lopen op. Toch hoeven er geen SEH's gesloten te worden, zegt Bertine Lahuis, voorzitter van de Acute Zorgregio Oost.

    Worstelen met wetten

    Meer ruimte voor de zorgprofessionals en minder rigide regels waar zij aan moeten voldoen. Dit is zeer beknopt samengevat de richting die minister Conny Helder op wil met de Wzd en Wvggz. Wetten waarvan in een evaluatie nog gehakt werd gemaakt, moeten op deze manier transformeren tot heldere, begrijpelijke regels.

    Gesprekstraining met deepfake, AI en ChatGPT

    Gespreksvaardigheden trainen op elk moment van de dag en op elke locatie: dat kan in een online omgeving op de mobiele telefoon. Met deepfake lijkt het rollenspel ook nog eens levensecht.

    (G)een plek in het verpleeghuis

    Er komt toch iets meer ruimte om verpleeghuizen te bouwen. Dat heeft Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg, besloten vanwege de tegenvallende bouwplannen van zorgaanbieders zelf. Tienduizenden mensen wachten intussen op een plek in het verpleeghuis.

    Het Dag- & Doe-centrum VanThuisUit in het Noord-Brabantse Steenbergen. Fotografie: Peter Roel/Pentalux Fotografie & Video

    VanThuisUit vult hiaat van verdwenen verzorgingshuis

    Met koken, gamen, bewegen en kunst werken aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dat ook kwetsbare ouderen prima hierin getraind kunnen worden, bewijst het concept VanThuisUit. Jan-Kees van Wijnen, bestuurder van tanteLouise: 'Community care is niet voldoende.'

    Aansluiting zoeken bij het leven van ouderen

    In het nieuwe 'kwaliteitskompas' voor de ouderenzorg is de personeelsnorm niet terug te vinden. Dat geldt ook voor een aantal andere cijfermatige manieren om kwaliteit te meten. De kritiek die grote partijen hebben op het kompas zijn gedeeld met Zorginstituut Nederland. 

    Guusje ter Horst: ‘Ontwikkel een tienjarenplan voor een inclusieve samenleving’

    Om de positie van mensen met een beperking te verbeteren, is het programma Onbeperkt meedoen! in het leven geroepen. Medio december is Guusje ter Horst als bestuurlijk aanjager van het programma gestart. Zij werkt aan een nationale strategie voor mensen met een beperking en loopt voor de troepen uit om obstakels met stakeholders op te ruimen. Als pleitbezorger voor mensen met een beperking blikt Ter Horst terug op haar eerste drie maanden.

    Marjolein de Jong

    ‘De keuze voor aanvullend MRI-onderzoek moet bij vrouwen zelf liggen’

    Een week uit de agenda van Marjolein de Jong, directeur-bestuurder van het in borstkankerzorg gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis.

    Patrick Kenis

    ‘Treed naar buiten en werk samen’

    Zorgorganisaties staan voor steeds meer uitdagingen. Dit vraagt om ­samenwerking met andere organisaties. “Het kan verhelderend zijn om iemand van een andere sector in je raad van toezicht te plaatsen”, zegt Patrick ­Kenis, hoogleraar public governance.

    Erwin Bleumink Vilans

    ‘Zet zorggeneralisten op een voetstuk’

    Erwin Bleumink is bestuurder bij kennisorganisatie Vilans. Daar werkt hij aan houdbare zorg waarbij het leven van de zorgvrager centraal staat.

    Jet Bussemaker Foto Paul Tolenaar

    Bevrijding van het stelsel

    Waarom staat het zorgstelsel eigenlijk niet ter discussie? Waarom zouden we het niet over het stelsel mogen, of zelfs moeten hebben, vraagt Jet Bussemaker zich af. "Laten we niet al te bang zijn om over wijzigingen in en van het stelsel te praten."

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.