Zorgvisie tech magazine nr. 3, 2022

  Zorgvisie tech magazine

  Zorgvisie sprak met Magnus Heunicke, de Deense minister van Volksgezondheid. Het was een leerzaam gesprek over hoe Denemarken de digitalisering  van de gezondheidszorg aanpakt. Verder artikelen over slimme preventie, data delen en tech op de werkvloer.

  Jan-Jacob Sonke

  ‘Dit wordt de zelfrijdende auto van de radiotherapie’

  Het Antoni van Leeuwenhoek, de Universiteit van Amsterdam en Elekta starten een nieuw AI-lab. De komende vijf jaar gaan de partijen zelflerende algoritmen ontwikkelen voor adaptieve radiotherapie.

  Foto: Co+Start

  Co-schappen voor MedTech start-ups slaan brug tussen zorg en ict

  Het project CO + Start koppelt start-ups aan ziekenhuizen om zo de kloof tussen de medische en de technologische werelden te overbruggen. Twee technologen en een cardioloog over hun ervaringen in het Spaarne Gasthuis.

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Geef ict-leveranciers reële realisatietermijn

  Zorgaanbieders moeten erop kunnen rekenen dat ict-oplossingen voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. Daarom stemt brancheorganisatie OIZ deze ontwikkelingen af tussen ict-leveranciers en beleidspartijen.

  Jan Christiaan Huijsman

  Gegevensuitwisseling heeft centrale regie nodig

  Jan Christiaan Huijsman kijkt met respect naar Denemarken, waar al in 2003 een nationaal epd werd ontwikkeld. Inmiddels zijn stelselmatig stappen gemaakt met volledige digitalisering in de zorg, nationale zorgdatabanken, apps, allemaal op basis van vroegtijdige realisatie van primaire gegevensuitwisseling. 

  Serious game en AI helpen bij roostering

  TONOS Care ontwikkelde een AI-app waardoor zorgcapaciteit wordt vrijgespeeld, werkdruk beter verdeeld en reistijd beperkt. De Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) helpt ziekenhuizen om chaos rond het rooster te verminderen door gebruik van een serious game.

  Data en wetten klaar? Uitwisselen maar!

  Wat dataverkeer betreft loopt de zorg een paar decennia achter op de rest van de maatschappij. Systemen sluiten niet op elkaar aan en eenheid van taal is ver te zoeken. Op regionaal, nationaal en zelfs Europees niveau wordt gewerkt aan een inhaalslag.

  Magnus Heunicke

  Deense minister: ‘Onze landen zijn beide pioniers’

  De Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke reist in juni mee met het kroonprinselijk paar Frederik en Mary naar Nederland. Een goed deel van de programmering rond het staatsbezoek staat in het teken van de technologische ontwikkeling in de gezondheidszorg.

  ‘Zorgstudenten missen digitaal vocabulaire’

  Tech-innovaties kunnen helpen om met weinig personeel toch voldoende zorg te leveren. Dat personeel moet dan wel meegenomen worden in deze ontwikkeling. Te beginnen bij de studie.

  Trage uitrol

  Uitrol pgo’s verloopt moeizaam, heel veel geduld gevraagd

  Het pad naar de persoonlijke gezondheidsomgeving is geplaveid met uitstel en vertraging. Hoewel het achterliggende idee om patiënten inzicht in en regie over hun eigen gezondheidsdata te geven breed wordt gedragen, gaat de uitrol in de praktijk buitengewoon moeizaam.

  Fit en weerbaar: met tech en data gezondheid bevorderen

  Een betere conditie van de bevolking verlicht de druk op de zorg. Technologie kan bij die verbetering helpen, maar gebrekkige financiering en ontoegankelijke data vormen belemmeringen.