Zorgvisie tech magazine nr. 4, 2021

  Cover Zv Tech04 270x370

  Het vierde nummer van Zorgvisie tech magazine is verschenen. Hierin aandacht voor Artificial Intelligence in de zorg. Een veldnorm voor AI is in de maak. CMIO en radioloog Jan-Jaap Visser deelt zijn ervaringen met AI. Verder een interview met Leonique Niessen van Nictiz, die zich hard maakt voor standaarden.

  Leonique Niessen Nictiz

  ‘Standaardisatie van gegevensuitwisseling is een gezamenlijke effort’

  Standaarden maken, is volgens Nictiz-directeur Leonique Niessen niet zo ingewikkeld. ‘Het is vooral de vervolgvraag: hoe krijgen we die standaard en de digitale uitwisseling werkend?’ Daar is samenwerking voor nodig en commitment, stelt Niessen.

  Datagebruik660

  Onderzoek: data delen hoeft niet altijd

  De Nederlandse gezondheidszorg zit op een enorme berg bruikbare data, maar analyse is niet altijd even makkelijk. Bij het delen van data komen allerlei privacy-zorgen om de hoek kijken. Voor een gezamenlijke analyse hoeven data echter niet per se te worden gedeeld. Dat blijkt uit onderzoek van TNO samen met CBS, zorgverzekeraar CZ en ziekenhuis Zuyderland.

  Innovatie

  ‘Beleidsmakers en bestuurders, help Nederlandse healthtech startups op te schalen’

  Beginnende healthtech-ondernemingen vinden het lastig om in Nederland door te groeien. Dat blijkt uit een rapport van Techleap. De non-profit-organisatie roept beleidsmakers en zorgbestuurders op om hier verandering in te brengen, want zo blijft veel potentie onbenut. ‘We lopen tegen een muur van versnippering aan.’

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Blog: We moeten blijven zoeken naar een echte game changer

  Eddy van de Werken raakte geïnspireerd door initiatieven die een beeld schetsen van zorgverlening in de toekomst. Er zullen slimme keuzes gemaakt moeten worden om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden.

  Jan Christiaan Huijsman

  Blog: Volgende fase zorg op afstand noopt ziekenhuizen tot keuzes

  Is het verstandig en haalbaar voor ieder ziekenhuis om zelf zorg op afstand met telemonitoring op te zetten en te gaan exploiteren? Jan-Christiaan Huijsman denkt van niet en schetst verschillende opties.

  Videobellen

  Videobellen: voorwaarden en voordelen

  Het aantal videobellende afdelingen van het Amsterdam UMC explodeerde binnen no time van 3 naar 83 poliklinieken. Esther Barsom stond aan de wieg van het project en promoveerde als eerste onderzoeker in Nederland op videobellen in de zorg.

  Sander Van Tilburg Sdb Groep

  ‘Technologie vecht in de zorg nog tegen dubbel imago’

  SDB Groep richt zich met zijn tijdbesparende software steeds meer op de vvt en gehandicaptenzorg. ‘In deze sectoren is er met technologie nog veel te winnen’, vertelt Chief Technology Officer Sander van Tilburg.

  Sytse Wilman

  De dans om de zorgdata

  De potentie van datamodellen en algoritmes in de zorg leidt weinig twijfel. Toegang tot data is daarbij nog een struikelblok. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Als de stakeholders dergelijke ontwikkelingen omarmen en vooral kijken naar wat wel kan, kan het echt gaan swingen.

  Jan Jaap Visser 05

  ‘Mensen zijn slimmer dan machines’

  Jan-Jaap Visser is radioloog en CMIO in het Erasmus MC. Zijn rol is de werelden van de zorg en de techniek verbinden. 'Artsen willen graag maatwerk en de dingen op hun eigen manier doen, terwijl digitalisering juist vraagt om generalistische oplossingen en standaardisering.'

  Ai

  AI in de zorg wordt volwassen

  Weinigen twijfelen aan de toegevoegde waarde van algoritmes in de zorg en de grote toekomst die de technologie heeft. Nu is de kwaliteit ervan soms nog onder de maat. Een Hulpmiddel handelingsruimte, een veldnorm en steeds meer samenwerking moeten AI in de zorg een flinke stap verder brengen.