Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Martini Ziekenhuis stopt met plaatsen ‘sportheup’

De Orthopeden van het Martini Ziekenhuis in Groningen stoppen met de plaatsing van de zogenoemde ‘sportheup’. Uit onderzoek is gebleken dat bij deze heupprothese meer complicaties optreden dan gemiddeld.
Martini Ziekenhuis stopt met plaatsen ‘sportheup’

Het Martini Ziekenhuis heeft 129 patiënten onderzocht die de afgelopen jaren een ‘sportheup’ hebben gekregen. Aanleiding waren de problemen met een vergelijkbare heupprothese van de Amerikaanse fabrikant DePuy. Bij deze heupprothese bleken abnormale weefselreacties te kunnen ontstaan als gevolg van kleine metaaldeeltjes. Hoewel het Martini Ziekenhuis dit merk prothese nooit heeft geplaatst besloten orthopeden uit voorzorg alle patiënten met een ‘sportheup’ te onderzoeken.

Heupen vervangen

Van de 149 prothesen die geplaatst zijn in het Martini Ziekenhuis werden uiteindelijk acht (5,3 procent) heupen vervangen, waarvan vier (2,7 procent) vanwege een abnormale weefselreactie. Bij 32 andere patiënten (21,5 procent) is een weefselreactie aangetroffen, maar deze groep ondervindt daar geen hinder van. Deze patiënten blijven onder controle van de orthopeed.

Onverantwoord

Hoewel het aantal patiënten dat opnieuw geopereerd moest worden uiteindelijk meeviel, vinden de orthopeden van het Martini Ziekenhuis het onverantwoord om door te gaan met de plaatsing van de ‘sportheup.’ Vooral omdat de traditionele heupprothese een uitstekend alternatief is voor jonge patiënten met een versleten heup. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Complicaties na heupoperatie deels te voorkomen’

‘Kunstheup met cement is beter voor jongeren’

Waarschuwing over nieuw soort heupportheses

Defecte kunstheupen teruggeroepen

1 REACTIE

  1. sorry mi een kleine vergissing-die heup op foto is een Total HIP
    jullie bedoelen zeker een Birmingham-hip-of te wel surfacing hip