Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Meer eigen betalingen nodig volgens Schippers

Meer eigen betalingen in de zorg zijn nodig om de kosten van het systeem in het gareel te houden. Dat stelde minister Edith Schippers (VWS) zaterdag in een interview met De Telegraaf.
Meer eigen betalingen nodig volgens Schippers

De VVD-bewindsvrouw heeft echter geen politieke meerderheid om patiënten meer te laten betalen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts. Coalitiepartij CDA en gedoogpartner PVV zijn erop tegen om de eigen betalingen te verhogen. Maar volgens Schippers is dit echter onvermijdelijk. Ze denkt dat er vroeg of laat meer eigen betalingen in de zorg komen. ‘Of ik die nou invoer of mijn opvolger’, aldus de minister. “Het is niet voor niets dat eigen betalingen overal in het buitenland gebruikelijk zijn. Het is de beste manier om de zorgkosten in de hand te houden”, zegt ze.

Geen grote bedragen

Schippers wijst er verder op dat het basispakket in Nederland riant is. De zorgkosten stijgen deze kabinetsperiode van 60 naar 75 miljard euro per jaar. Volgens de minister wordt het basispakket elk jaar groter. Maar er gaan ook dingen uit, zoals stoppen met roken en dieetadvies. De afweging daarbij is of mensen het voor eigen risico kunnen dragen. “Als jij een klein loontje hebt en je kapot werkt, en je hebt de pech dat je een hele dure ziekte krijgt, dan kun je dat nooit betalen. Dan moet je je huis verkopen.” Maar wie dieetadvies wil, hoeft maar een paar keer naar de diëtiste. “Dat zijn helemaal geen grote bedragen”, aldus Schippers. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Bijbetalen voor wandeling of douchebeurt in zorg onwenselijk’

Bijbetalen voor zorg met kunnen

Edith Schippers komt huisartsen tegemoet

11 REACTIES

  1. voor nog geen 5.000,= per Nederlander per jaar hebben we alle zorg die we wensen. waar hebben we het over? We hebben het over keuzen willen maken. eerder dood? meer zelf willen doen? graag discussies in perspectief. Natuurlijk het kan efficienter, maar het is ook mensen werk waar heel veel mensen dagelijks bij betrokken zijn. Dat giet je niet zo maar in een systeem. En een directeur of een manager minder, zal het bedrag ook niet substantieel verlagen. Verantwoordelijkheid willen nemen is een kunst.

  2. Lees alle reacties
  3. Meer eigen betalingen nodig! Mevrouw Schippers is een beetje de weg kwijt! Zorgkosten moet je beheersen daar waar deze kosten gemaakt worden. Dus bij de zorgaanbieders. Patiënten hebben nog altijd veel te weinig inzicht in zorgproducten en de kosten. In de zorg wordt veel te veel overgediagnosticeerd. Processen zijn lang nog niet efficiënt genoeg. En als we naar een van onze buurlanden kijken, België, dan is een eigen bijdrage normaal. Maar dan moet de zorgpremie in Nederland wel drastisch worden verlaagd.

  4. Bent u wel eens bij het CIZ of het zorgkantoor binnen gelopen? Ik zou wel eens willen weten hoeveel zorggeld nu daarwerkeijk ingezet wordt an directe zorg. En dus hoeveel overheadkosten er zijn, en dan bedoel ik niet de managers als overhead maar het totaal. Zorgloketten, zorgkantoren, inspectie alles meegeteld ik denk namelijk dat we ons dan dood schrikken.

  5. Mevrouw Schippers moet eerst maar een halt toeroepen aan het gelegaliseerd graaien middels hoge bonussen, overdetopsalarissen, hoge vertrekpremies voor bestuurders en managers en het oneigenlijk gebruik van zorggeld. Denk hierbij aan het verdampen van 12 miljoen zorggeld in één, relatief klein, verzorgingshuis waarbij de falende manager ook nog eens een kwart miljoen meekrijgt.

  6. we hoeven niet in het buitenland te winkelen, zij hebben het zeker niet beter voor elkaar. Wel moet er echt een efficient stelsel komen waarbinnen al het aanbod ook in de toekomst kan worden behandeld en verzorgd.Wanneer daar bijbetalingen voor moeten komen dan is dat een uitkomst en niet het begin van de discussie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.