
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het percentage verliesgevende instellingen is gedaald. In 2016 was nog bijna één op de drie zorginstellingen verliesgevend. In 2017 veranderde dit in bijna één op de vijf. Ook in de sector gehandicaptenzorg en de sector geestelijke gezondheidszorg nam het percentage verliesgevende instellingen in 2017 af.
Cao-aanpassing
Dat er in 2016 meer verliesgevende instellingen waren, is een gevolg van de cao-aanpassing, waarbij de onregelmatigheidstoeslag met terugwerkende kracht over een aantal jaren is uitbetaald. Dit drukte het resultaat van zorginstellingen.
Toename personeelskosten
De personeelskosten namen in 2017 toe bij de zorgsectoren met gemiddeld 1,7 procent. Vooral de uitgaven aan uitzendkrachten groeiden sterk, met gemiddeld 15,8 procent. Het aandeel van deze uitgaven in de totale personeelskosten is in 2017 verder toegenomen naar gemiddeld 6,2 procent. De lonen en salarissen namen met gemiddeld 1,2 procent minder sterk toe dan in 2016, toen dit nog gemiddeld 3,4 procent was.
Meer investeringen
Verder valt op dat de uitgaven aan investeringen sinds 2017 toenemen in alle zorgsectoren, behalve in de ziekenhuissector. Daar daalden de investeringen met 350 miljoen euro. De investeringen in de vvt, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg worden relatief vaak uit eigen middelen betaald.