Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer tijd voor de patiënt: lessen voor verdere uitrol

Redactie Qruxx
Huisartsen die meer tijd uittrekken voor een consult, hebben meer werkplezier. Ook leidt het tot minder doorverwijzingen en minder medicatie voor patiënten. Dat blijkt volgens Nivel uit de eerste ervaringen met ‘Meer tijd voor de patiënt’. Het onderzoek toont belangrijke randvoorwaarden en lessen voor een succesvolle uitrol en verankering.

Het gedachtegoed Meer Tijd Voor De Patiënt (MTVDP) gaat ervan uit dat een langere consulttijd de kern van de zorgvraag van de patiënt sneller en beter naar voren brengt. Hiermee kan vervolgzorg beter en efficiënter ingericht worden. Nivel voerde het onderzoek naar het concept in opdracht van het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg uit.

Zeven projecten

Tijdens het onderzoek werden zeven door zorgverzekeraars gefinancierde MTVDP-projecten onder de loep genomen. Volgens de betrokkenen leidt het gedachtegoed tot algemeen betere resultaten in de huisartsenzorg. “Wat we in ieder geval waarnemen, is dat meer tijdsbesteding van huisartsen aan consultvoering leidt tot meer werkplezier en minder werkdruk”, aldus Nivel. Ook verwijzen huisartsen minder vaak naar de tweede lijn en schrijven ze minder medicatie voor. Of dit door de toegenomen tijd in de spreekkamer leidt of er andere oorzaken spelen, is niet bekend. “Daarom kunnen we ook nog niet met zekerheid vaststellen of de MTVDP-projecten kosteneffectief zijn.”

Gedeelde visie en regionale samenwerking

Diverse factoren leiden tot succesvolle implementatie van Meer Tijd Voor De Patiënt. Zo bevordert een goede regionale samenwerking, bijvoorbeeld met het lokale ziekenhuis en/of het sociaal domein, de implementatie. Ook moet het personeel achter het concept staan, dient de patiëntzorg erop aangepast te worden en is financiering cruciaal. “Daarnaast blijkt de inzet van een projectcoördinator vanuit de zorggroep of een andere regionale (huisartsen)organisatie essentieel voor een succesvolle implementatie van MTVDP”, constateert Nivel.

Geleerde lessen voor uitrol

Om tot een succesvolle uitrol en structurele verankering van de MTVDP-projecten te komen, heeft Nivel diverse geleerde lessen geformuleerd:

  1. Zorg voor een gedeelde visie van de betrokken partijen op kwaliteit van zorg, vóór de start van nieuwe MTVDP-projecten en vóór het verankeren van bestaande MTVDP-projecten.
  2. Schep interne randvoorwaarden, zoals nieuwe functies en de wil om te veranderen binnen praktijken en in de samenwerking met zorgpartners in de regio.
  3. Schep externe randvoorwaarden, zoals financieringsafspraken voor de langere termijn en samenwerkingsverbanden binnen de regio.
  4. Richt een aparte organisatie en een apart proces in voor MTVDP-projecten.
  5. Betrek het sociaal domein in MTVDP-projecten.
  6. Continueer en evalueer MTVDP-projecten vanuit de maatschappelijke en financiële baten.

Versnellingstraject

De geleerde lessen uit deze evaluatie worden meegenomen in een vervolgtraject, waarbij een impuls wordt gegeven aan MTVDP door 10 tot 15 MTVDP-projecten uit te rollen in het land. Dit versnellingstraject wordt ondersteund door PwC, in opdracht van de partijen van het Hoofdlijnenakkoord Huisartsenzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.