Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Meer winst voor het Slotervaartziekenhuis

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft in 2009 de winst opgevoerd tot 5,6 miljoen euro. Dat heeft Het Parool zaterdag gemeld.
Meer winst voor het Slotervaartziekenhuis

De vorig jaar behaalde winst is vier keer meer dan het jaar ervoor, aldus het lokale dagblad. Hiermee maakt het enige private ziekenhuis in Nederland voor het derde achtereenvolgende jaar winst. Het Slotervaart werd in 2006 voor een bankroet gered door investeringsmaatschappij Meromi van ziekenhuisvoorzitter Aysel Erbudak.

Ziekenhuiscapaciteit

De winst is volgens haar te danken aan het twee jaar geleden ingezette beleid om de eigenlijk te grote capaciteit van het ziekenhuis te vullen met allerlei nieuwe vormen van medische dienstverlening. ”In 2009 zijn we beloond voor deze gedachte’,’ aldus Erbudak in de krant. ”In 2008 waren de kosten nog niet in balans met de inkomsten. Het ziekenhuis heeft kritische massa nodig om 24 uur per dag te functioneren. Als het financieel niet goed gaat, kun je twee dingen doen: bezuinigen en afstoten van verliesgevende zorgtaken. Of je kan je juist zo breed mogelijk profileren om je capaciteit te vullen. Dat laatste hebben wij de afgelopen jaren gedaan.”

Maatschappelijke investering

”Als je krimpt, kun je bepaalde soorten zorg niet meer de hele dag aanbieden. Dan zadel je de maatschappij op met kosten voor patiënten die niet meer goed kunnen functioneren. Wij zien de kosten voor zorg als een maatschappelijke investering, niet als een last.” Het Slotervaart, dat in 2006 nog had moeten sluiten omdat er in Amsterdam een overcapaciteit aan ziekenhuisbedden is, slaagde er vorig jaar in 4,5 procent meer nieuwe patiënten te trekken in de poliklinieken. Zij komen ook van buiten Amsterdam. ”Wij zijn geliefd tot ver in de kop van Noord-Holland. Nieuwe patiënten komen overal vandaan, zelfs uit Zwolle.”

Wetenschappelijk onderzoek

Het Slotervaart is een algemeen ziekenhuis, maar besteedt naast de patiëntenzorg traditioneel veel aandacht aan opleidingen en wetenschappelijk onderzoek. Twaalf vakgroepen leiden specialisten op en er zijn tachtig opleidingen voor verpleegkundigen. Erbudak wil het aantal opleidingen nog verder opvoeren. Blijkens het jaarverslag leverde het Slotervaart vorig jaar zestien proefschriften van medewerkers af plus 178 wetenschappelijke publicaties in vaktijdschriften. ”Hiermee steken wij met kop en schouders uit boven andere ziekenhuizen, terwijl wij nul euro academisch budget hebben. Onze medewerkers doen hun wetenschappelijk werk in werktijd, maar ook veel in hun eigen tijd. Ik noem het een gouden driehoek van zorg, opleidingen en onderzoek.”

Winst van het ziekenhuis

Eigenaar-directeur Erbudak liet zich ook vorig jaar niet betalen voor haar bestuurswerk. Daar komt dit jaar verandering in, zegt zij. ”Het staat nu op de agenda van de Raad van Commissarissen. Ik heb daar overigens niet om gevraagd, voor mij was het redden van het ziekenhuis belangrijker.” Haar medebestuurders Dees Brandjes (hoofd interne geneeskunde, salaris 161.000 euro) en Jos Beijnen (hoofd apotheek, 153.000 euro) kregen naast hun loon 75.000 euro voor hun bestuurswerk, dat zij naast hun medische werk doen. De winst van het ziekenhuis is toegevoegd aan de reserves. Een ziekenhuis mag volgens de wet geen winst uitkeren. Meromi Holding van de familie Erbudak is voor de helft aandeelhouder. Haar zakenvriend en vastgoedinvesteerder Jan Schram bezit de andere helft. Erbudak denkt nog niet aan aftreden. ”Daarvoor komt er de komende tijd te veel af op de ziekenhuizen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees meer:

NGvA: ‘Bezorgdheid over abortuskliniek Slotervaart weggenomen’

NGvA: ‘Slotervaart wordt niet geboycot’

Nieuwe planningssoftware voor Slotervaartziekenhuis

Controles grieppoli Slotervaart niet gedekt

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het blijkt alweer , dat Innovatieve ” Ondernemers in de Zorg ” winst kunnen maken. Zorgverzekeraars , de belangrijkste ” Client ” voor Ziekenhuizen hebben daarin een zeer belangrijke rol voor hun Clienten en kan de kosten drukken voor de Zorg in zijn/haar totaliteit.Vandaag stond in het AD – 31 mei 2010-
    dat na de verkiezingen de kosten flink zullen stijgen.Mijn StemAdvies ; Denk goed na op welke Partij je stemt. Het kan ” honderden Euro s ” kosten of opleveren per jaar in Zorg-kosten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.