Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Megaboete bij misbruik LSP door zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars kunnen rekenen op een boete van maximaal een half miljoen wanneer zij misbruik maken van een elektronische uitwisselingssysteem voor patiëntendossiers. Dat is een van de punten in het wetsvoorstel dat minister Schippers van VWS op 24 december naar de Kamer heeft gestuurd.
Megaboete bij misbruik LSP door zorgverzekeraar

Het wetsvoorstel wijzigt de Wet cliëntenrechten zorg, de Wet gebruik burgerservicenummer, de Wet marktordening gezondheidszorg en de Zorgverzekeringswet op enkele punten om tot een veilige uitwisseling van patiëntengegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) of andere elektronische uitwisselingssytemen te komen.

Sancties tegen zorgverzekeraars

Schippers gaat in het wetsvoorstel in op verschillende moties, waaronder een motie van Attje Kuiken (PvdA). Kuiken vraagt om sancties tegen zorgverzekeraars, waaronder een boete van maximaal 100.000 euro bij misbruik van het LSP. Schippers gaat in het wetsvoorstel een stap verder en verhoogt de maximale boete naar 500.000 euro of, als dat hoger is, 10 procent van

7
34

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.