Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldingsplicht informatiesystemen zorginstellingen versoepeld

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen, als ziekenhuizen en ggz-instellingen, hoeven een groot deel van de informatiesystemen met persoonsgegevens niet meer te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) of een Functionaris Gegevensbescherming (FG). Dat komt door een aanpassing in het Vrijstellingsbesluit, zo melden Sjaak Nouwt, juridisch adviseur KNMG en Berend de Vries, Managing Partner Comfort-IA.
Meldingsplicht informatiesystemen zorginstellingen versoepeld

Voor de aanpassing gold de vrijstelling enkel voor huisartsen en verpleeginstellingen. Sinds 1 juli 2012 is de vrijstelling versoepeld en geldt nu ook voor andere zorginstellingen binnen de Wet toelating zorginstellingen.

Vrijstelling

De vrijstelling is door de aanpassing niet langer beperkt tot gegevens over huisvesting en woonfunctie, maar geldt nu ook voor gegevens over verleende zorg en medische behandeling. Om voor die vrijstelling in aanmerking te komen moeten deze informatiesystemen wel voldoen aan de voorwaarden die artikel 17 van het Vrijstellingsbesluit daaraan stelt.

Terugdringen overbodige procedures en registraties

De belangrijkste reden voor deze uitbreiding van de vrijstelling is dat het CBP probeert het aantal overbodige procedures en registraties terug te dringen. Zo is het volgens de redenatie van het CBP algemeen bekend dat een ziekenhuis een of meerdere systemen voor het bijhouden van elektronische patiënten dossiers heeft. Specifieke meldingen daarover voegen niets toe aan de privacybescherming van patiënten.

Uitzonderingen

De uitbreiding geldt echter niet voor informatiesystemen die wel in de zorginstelling worden gebruikt maar niet de zorg als primair doel hebben, zoals een database met patiëntinformatie ten behoeve van farmaceutisch onderzoek of de registratie van een speciale behandeling ten behoeve van landelijke rapportage. Deze zullen nog steeds aangemeld moeten worden bij het CBP, tenzij die vallen onder een andere vrijstelling zoals voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Lees ook:

Persoonsgegevens in goede handen bij FG

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.