Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljoenen tekort voor Wmo en jeugdzorg bij gemeenten

Redacteur Zorgvisie
Een kwart van de gemeenten kampt met grote tekorten in het sociaal domein. Uit onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat ze samen een tekort hebben van 48 miljoen op de Wmo en enkele tientallen miljoen op jeugdhulp.
Overschotten-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt dagblad Trouw vandaag. Volgens de Eindhovense wethouder en voorzitter van de VNG-commissie financiën Stefan Depla hebben alle Nederlandse gemeenten samen een tekort van 270 miljoen op bijstandsgelden, 48 miljoen op de Wmo en enkele tientallen miljoenen op jeugdhulp.

Tekort door decentralisatie
De reden: de decentralisatie en de bezuinigingen die daarbij kwamen kijken. In de praktijk leveren die voor sommige gemeenten namelijk een flink tekort op. Als voorbeeld haalt Trouw de gemeente Enschede aan, waar er dit jaar een tekort van 15 procent is op het budget voor zorg en bijstand. Volgens de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg komt dit omdat er in de verdeling van de budgetten door het Rijk geen rekening wordt gehouden met verschillen tussen de gemeenten. Enschede heeft volgens hem bovengemiddeld hoge zorgkosten en veel armoede en werkloosheid. Zo krijgt de gemeente een budget waaruit 6300 uitkeringen kunnen worden betaald, maar worden er 7000 verstrekt.

Oplossing voor tekort
De VNG hoopt dat het Rijk de gemeenten niet in de steek laat met dit probleem, zegt hij in Trouw. Hij benadrukt dat er ook genoeg gemeenten zijn waar het goed gaat, maar stelt dat gemeenten die tekorten hebben tijd nodig hebben om hun zaakjes op orde te krijgen en daar ook het budget voor moeten krijgen.

Gemeenten hielden geld over
In mei 2016 schreven Binnenlands Bestuur en de NOS dat de meeste Nederlandse gemeenten geld over hadden gehouden op hun budget voor de zorg in 2015. In totaal zou er 310 miljoen euro over zijn gebleven. Het CBS berekende later dat er in totaal 1,2 miljard overbleef op de budgetten voor zorg- en jeugdtaken. Een onderzoek bevestigde dat beeld, maar de onderzoekers riepen wel op tot nuance. De gemeenten zouden vooral krap budgetteren, omdat ze in de toekomst financiële klappen verwachten en daar een buffer voor willen hebben. 

Dossier transitie langdurige zorg 
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.