Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Moet Kuipers blijven als zorgminister? Dit vinden Zorgvisie-lezers

Zorgvisie-lezers reageerden in grote getale op onze poll-vraag 'Ziet u Kuipers graag terugkomen als zorgminister'? De uitslag liegt er niet om: slechts 15 procent wil dat Ernst Kuipers weer minister van VWS wordt. Van de 88 huisartsen die reageerden, wil er slechts één door met Kuipers.
Kuipers660 Ernstig
Foto: Paul Tolenaar
Uitkomst van de Zorgvisie-poll uitgezet op 11 september 2023

Uit de antwoorden komt naar voren dat de verwachtingen van Ernst Kuiper als minister van Volksgezondheid hoog waren. De 98 Zorgvisie-lezers die vinden dat Kuipers moet aanblijven, roemen zijn gedegen kennis van het zorgveld, zijn deskundigheid, zijn visie en zijn netwerk. “Rustige en weloverwogen man met verstand van zaken”, aldus een advocaat in de zorg. Anderen noemen hem een “aanpakker”. Maar de meeste van de in totaal 664 stemmers zijn teleurgesteld in Kuipers.

Eerste lijn

Uit veel reacties klinkt onvrede over Kuipers’ houding naar de eerste lijn. Een toezichthouder in de ggz vindt dat Kuipers teveel vanuit het ziekenhuis redeneert. “Over de wijze waarop de eerste lijn versterkt moet worden, besteedt hij te weinig aandacht.” Een coördinator in de thuiszorg zegt hetzelfde over de ouderenzorg.

Een medisch specialist schrijft: “Hij wil grote zorginstellingen, richt zich vooral op de derde lijn. Denkt het allemaal te weten. Heeft daardoor te weinig echt contact met zorgverleners. Daardoor geen oog voor de enorme problemen in de eerste lijn en in care.”

Huisartsen teleurgesteld

Van de 88 huisartsen die reageerden, is er welgeteld één voor het aanblijven van Ernst Kuipers als zorgminister. Huisartsen zijn teleurgesteld in hem. Termen die voorbij komen: onbetrouwbaar, onbekwaam en autoritair. “Hij heeft ons als huisartsen echt in de steek gelaten. Een zoon van een huisarts zou toch echt meer hart en gevoel moeten hebben voor het werken in de zorg. De plannen om alles te centraliseren slaan volledig de plank mis. Hij mist de kennis wat er echt speelt en nodig is. Helaas echt een manager ipv een dokter die het zorgveld kent”, aldus een van hen. Een andere huisarts: “Loopt aan de leiband van z’n ambtenaren en krabbelt terug op z’n beloftes. Niet op komen dagen bij de huisartsen staking was een grote flater en tekenend.” Nog een huisarts die reageerde: “Het had zo mooi kunnen zijn, een medicus als minister, nota bene iemand die het beroep van de huisarts van dichtbij kent. Nog nooit zo teleurgesteld geweest in een politicus. Veel loze beloftes.”

Kinderhartcentra

De concentratie van kinderharcentra is ook een thema in veel reacties. Kuipers wordt door veel stemmers verweten partijdig te zijn geweest bij de keuze voor kinderhartcentra. Veel stemmers laten ook weten het niet eens te zijn met die keuze.

Beleid niet duurzaam

Ook inhoudelijk gezien hebben Zorgvisie-lezers die reageerden weinig vertrouwen in Kuipers. Een advocaat: “Beleid is niet duurzaam. IZA zal in de praktijk niet werken. Ook voor genees- en hulpmiddelen worden beschikbaarheidsproblemen onvoldoende aangepakt.”

Eigen bubbel

Een ziekenhuisarts: “Deze minister leeft in zijn eigen bubbel en heeft te weinig tegenspraak georganiseerd in zijn omgeving. Door bijvoorbeeld de acute zorg opnieuw in te willen delen met zorgcoördinatiecentra terwijl dat door meerdere beroepsgroepen wordt afgeraden geeft aan dat hij niet bij te sturen is. Hij lijkt het idee te hebben dat alleen zijn visie leidend is en kan zich niet aanpassen als het toch anders is. Daarnaast heeft hij de huisartsen gewoon bedonderd door ze met zoete praatjes over te halen het IZA te tekenen, om vervolgens gewoon niet thuis te geven. Als laatste is er toch erg de suggestie dat hij zijn EMC bevoordeelt. Hij is bijvoorbeeld tegen dure geneesmiddelen, maar als er dure ECMO-apparatuur op een helikopter in het Erasmus moet worden ingezet zonder dat dit bewezen effectief is dan kan het opeens wel… niet zuiver.”

Big pharma

“Weinig gedaan voor de zorg. Was er voor verzekeraars en administratieve instituten. Ziekenhuizen gesloten, wachtlijsten niet opgelost, administratieve regeldruk niet aangepakt. Uitermate teleurstellend”, aldus een andere reactie. “Hangt aan big pharma en is daarom zijn beroep én de politiek onwaardig. Eerst terug naar de basis!”, schrijft een gepensioneerd analist.

2 REACTIES

  1. Tenenkrommend als ik dit lees. De zoveelste die vertrek nadat ze in Nederland alles kapot gemaakt hebben. Nederland is een zandbak voor vele politici. Ze kunnen hun ervaring opdoen en vertrekken en daar beter gaan doen. Goed dat hij gaat die dr.SPOCK. Heb die man nooit kunnen uitstaan. Heel de zorg kapot gemaakt. Hoop dat ie vanavond al vertrek. Ik vraag me af welk land iemand met zo’n reputatie wil hebben.
    Wie is de volgende kneus?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.