Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Nederland een van de landen met de hoogste zorgkosten

Nederland staat wereldwijd op de tweede plek als land dat het meeste uitgeeft aan gezondheidszorg. De totale hoeveelheid geld dat de zorg kost, is in tien jaar tijd met 71,4 procent gestegen. Daardoor geeft Nederland 11,9 procent van het bruto binnen product (bbp) uit aan de gezondheidszorg en 14,9 procent aan de totale zorg.
Nederland een van de landen met de hoogste zorgkosten

Het percentage van het bbp dat in 2009 werd uitgegeven aan de gezondheidszorg is in Nederland 11,9 procent. Dat is 2,3 procent meer dan het gemiddelde van 34 Westerse landen, die aangesloten zijn bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Alleen de Verenigde Staten geven meer procent van het bbp uit aan gezondheidszorg, namelijk 17,4 procent. Nederland komt op plek 2.

Uitgaven

In 2001 gaf Nederland 52,5 miljard euro uit aan de totale zorg. In 2005 was dat al 67,6 miljard euro, in 2011 liefst 90 miljard euro. Daardoor stegen de uitgaven per hoofd van de bevolking van 3273 euro in 2001 naar 5392 in 2011.

Bbp

Nederland gaf in 2009 in totaal 14,7 procent van het bbp, de totale waarde van alle diensten en goederen die in een land in een jaar geproduceerd worden, uit aan de zorg. In 2011 was dat zelfs 14,9 procent. Het overgrote deel van dat percentage wordt bepaald door de gezondheidszorg, de rest door welzijnszorg zoals thuiszorg en bijvoorbeeld niet-medische ouderenzorg in tehuizen.

Lage uitgaven

Landen waar het laagste percentage wordt uitgegeven aan de zorg zijn Turkije (6,1 procent), Mexico (6,4 procent), Zuid-Korea (6,9 procent) en Estland (7 procent). (ANP)

Lees meer:

Raad van State: zorgkosten bevriezen

Sleutelrol voor technologie bij kostenreductie gezondheidszorg

‘Ouderen zijn geen stelselmatige kostenpost’

Politiek reageert positief o advies zorkosten Klink

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De in het artikel genoemde OESO heeft bij herhaling een analyse gedaan van marktwerking in de zorg. De conclusie was duidelijk. Nota bene Milton Friedman kwam tot hetzelfde inzicht.
  Ik meen dat Barbara Baarsma ook niet erg enthousiast is over de effecten van markt in de zorg.
  De negatieve toon is niet geheel zonder onderbouwing.

 3. Misschien is zeikers niet het juiste woord.
  Wat ik duidelijk wil maken is dat de zorg in Nederland een bijzonder hoog niveau heeft en dat heeft natuurlijk een prijskaartje. Ben het met je eens dat vele zaken goedkoper en efficienter kunnen. De vraag is of we veel goedkoper willen tegen daling van de kwaliteit want en stijging in de wachtlijsten want goedkoper en beter gaan helaas niet samen.. (helaas gaan bezuinigingen altijd ten kosten van handen aan bed en innovatie..)
  Een statistische opsomming van een aantal getallen vind ik trouwens ook niets toevoegen.. Bovendien is de negatieve toon van velen over de zorg nogal stemming bepalend en weten helaas maar weinigen hoe het echt zit met de kostenverdeling in de zorg…En waarom zou je de zorg niet mogen vergelijken met een brood bij de bakker?? Is voor velen net zo’n primaire levensbehoefte als de zorg..

 4. @PK: het wegzetten van mensen die een andere mening zijn toegedaan dan de uwe als “zeikers” voegt helaas niet zoveel toe aan deze discussie.
  Ook het feit dat een harttransplantatie zomaar gratis is, vind ik geen overtuigend argument.
  U vergelijkt de kosten van de zorg met die van de benzineprijzen, en van een brood bij de bakker.
  Misschien zegt dat iets over u; ook hier ontgaat mij helaas de toegevoegde waarde aan deze discussie.

 5. Valt nog mee…
  Als je de inflatie meerekent dan mag van de 71,4% in ieder geval 20% aftrekken.. Dan is de stijging nog (maar) 50%.
  De benzineprijzen zijn de afgelopen 10 jaar 100% gestegen en de prijs van bijvoorbeeld een brood bij de bakker is ook al meer dan 50% duurder….
  Een ander punt wat inderdaad al eerder genoemd is, is de AWBZ. In Nederland zitten bijvoorbeeld de woonkosten van een verzorgingstehuis in de zorgkosten inbegrepen. Er is geen land in de wereld wat dat ons voor deze prijs nadoet!!
  We kunnen natuurlijk allemaal gaan zitten zeiken en roepen dat het ergens anders beter is.. maar wees nu eens reëel.
  Er is geen land in de wereld waar je voor dit geld… kwalitatief goede zorg krijgt, kan wonen op je oude dag, hulp krijgt bij lichamelijke of geestelijke beperking…. of zelfs als het nodig is een harttransplantatie kan krijgen zonder er een cent extra voor te betalen!!

 6. Geef a.u.b. ook de grafiek van de minste efficiency, de hoogste salarissen, het grootste management, het meest ondeskundige management, de geringste werktijden, de grootste verspillingen, de verkeerde keuzes, relatief de meeste scootmobiels en trapliften en aangepste douches etc etc (zijn wij meer ziek en meer gehandicapt dan de Duitsers!!!, zei Lubbers ooit). Nee, wij geven aan sommige bevolkingsgroepen (die zich geen auto kunnen veroorloven) een scootmobiel om met vijf kinderen erop en drie grote tassen boodschappen erop te kunnen winkelen.

 7. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, zelfs als die woorden bestaan uit vaagtaal.
  Ik neem aan dat iedereen de grafiek kent?
  Aandeel zorguitgave als aandeel BBP in 2000: 13 %. In 2006 ( marktwerking) zien we een extreme stijging naar ruim 19% ( toeval?) die doorstijgt naar 21% nu.
  Zie ik spoken of zijn de marktadepten misschien stekeblind?

 8. Tja, hoe zou dat nou komen? De zorg gaat kapot aan verkeerde keuzes, een enorme overhead en natuurlijk het old boys network dat elkaar steeds opnieuw aan leuke opdrachten helpt:
  ——————————
  Advies aangaande adviesaanvraag inzake zorgadvies, uitgesproken door de zorgcommissie die de minister van VWS van kostenbesparend advies dient te voorzien:
  Ik geef u 360 gradenfeedback.
  De bekostigingsprikkel van de autonomiteit komt nog te weinig voor in uw bespreekvoorstel.
  In uw denkkader betreft het een definitief eindconcept; en toch is er te weinig transparantie.
  Wie is eigenlijk de probleemeigenaar?
  Een bilateraal met mijn sparringpartner , maar ook met stakeholders, leerde mij dat het L-EPD een randvoorwaarde moet zijn voor een “stepped care” model.
  Dit dient pluricultureel, proactief benaderd te worden, out of the box.
  (Anders moet e.e.a. gewoon neerwaarts bijgesteld worden) .
  Ondanks integere benadering van de problematiek; de kennistransfer kantelt echter wel!
  Binnen het flankerend beleid, moet je gewoon in je kracht zitten, denk ik.
  In principe praat je over een stukje empowerment, en employability.
  Ik roep op tot het volgende:
  alle neuzen dezelfde kant op!
  Het denkkader past niet meer bij de bekostigingsprikkel, namelijk.
  En nu handson, flexibel, een meersporenbeleid hanteren!
  Wij adviseren derhalve om een adviescommissie samen te stellen, bestaande uit sterke adviseurs met helicopterview. Het liefst gerecruteerd uit een competence center. Om de herconceptualisatie te implementeren zonder omdenken. Linksom of rechtsom dient dit uiteraard ingebed te worden in een marktconform arbeidsvoorwaardenpakket. Men moet naar elkaar toegroeien, en een mission statement formuleren. Synergie en Total Quality Management dienen te leiden tot een toekomstbestendige toegangsoplossing. Het zelfsturend team dient hierbij wel haar verantwoordelijkheid te nemen.
  Wouter Bosch, kanteldenker, onafhankelijk zorgvisionair 2.0, portefeuillehouder maatschappelijke innovaties, stakeholder en ghostwriter.
  PS de overeengekomen 2 ton kunt u op mijn bankrekening overmaken.
  ——————————

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.