Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederland kent weinig gedwongen opnames ten opzichte van andere landen’

Redacteur Zorgvisie
De toegang tot gespecialiseerde ggz in Nederland is goed geregeld in vergelijking met andere landen. Tevens kent Nederland relatief weinig gedwongen opnames ten opzichte van andere ggz-systemen. Dat blijkt uit onderzoek van het International Initiative for Mental Health Leadership (IIMHL). Toch zijn er nog veel verbeterpunten.
ggz, crisisdiensten
Foto: VadimGuzhva / stock.adobe.com

Het IIHML voerde een internationale vergelijking uit naar de ggz-systemen tussen veertien landen: Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië, België, Canada, Tsjechië, Engeland, Ierland, Schotland, Zweden, Zwitserland, Verenigde Staten en Wales.

Toegang tot ggz

Uit het onderzoek blijkt dat de toegang tot gespecialiseerde ggz in Nederland relatief goed is geregeld ten opzichte van de ggz-systemen in andere landen. In Schotland en Ierland heeft men moeilijk toegang tot gespecialiseerde ggz. De toegang tot gespecialiseerde ggz is in de Verenigde Staten het best geregeld, zo stelt het onderzoek.

Gedwongen opnames

Tevens kent Nederland relatief weinig gedwongen opnames in vergelijking met andere landen. Het IIHML meldt dat mensen in Noord-Ierland de minste kans hebben om onvrijwillig opgenomen te worden. Het aantal dwangopnames in Australië is het hoogst. Hoewel de gedwongen opnames in Nederland relatief weinig zijn in vergelijking met ggz-systemen in andere landen, is het aantal dwangopnames in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Zo waren er vorig jaar ruim 26.000 keer psychiatrische dwangbehandelingen opgelegd. Het aantal dwangopnames zonder spoed bedroeg in Nederland 17.746 in 2017; dit tegenover 9.703 tien jaar eerder.

‘Lange wachttijden zijn onacceptabel’

Het is dus zeker geen tijd voor GGZ Nederland om achterover te leunen. Er zijn nog problemen waar oplossingen voor moeten komen. ‘Het is mooi dat het onderzoek laat zien dat we in Nederland bijvoorbeeld een goede toegang tot ggz kennen, maar tegelijkertijd moeten er nog te veel mensen te lange tijd wachten op hun behandeling. Dat is onacceptabel’, vertelt voorzitter Jacobine Geel. In het hoofdlijnenakkoord voor de ggz zijn voor de komende vier jaar onder meer afspraken gemaakt over de aanpak van wachttijden. ‘GGZ Nederland en haar leden blijven werken aan tijdige toegang voor iedereen die zorg nodig heeft en aan een inclusieve en veilige samenleving.’

Prinsjesdag

De kabinetsplannen van Prinsjesdag sluiten aan op de afspraken in het hoofdlijnenakkoord voor de ggz. ‘De afspraken over onder meer de arbeidsmarkt, het terugdringen van regeldruk en de juiste zorg op de juiste plek zijn nodig om de ggz verder te verbeteren en actuele problemen het hoofd te bieden. De arbeidsmarkt vormt de komende jaren een belangrijke uitdaging. Er zijn veel onvervulde vacatures in de ggz en het is zorgelijk dat steeds meer zorgmedewerkers zich laten inhuren als zelfstandige, met ongewilde kostenstijgingen tot gevolg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.