Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland krijgt veel minder griepvaccins

Redactie Zorgvisie
De eerste levering eind oktober van de vaccins tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1) bevat minder vaccins dan verwacht. Het ministerie van VWS verwacht eind oktober zes tot tien miljoen doses vaccin te ontvangen. Ons land had 34 miljoen doses besteld.

Ook andere landen hebben te maken met een niet tijdige levering van bestelde vaccins. De verdeling van de pijn gaat naar rato, zegt minister Klink: “Omdat wij in het voorjaar vaccin voor de hele bevolking besteld hebben, krijgen wij nog relatief veel vaccins geleverd.”

Tegenvaller

De belangrijkste leverancier van de vaccins, Novartis, heeft vorige week het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) ingelicht, dat namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bestellingen plaatst. Minister Klink laat weten te betreuren dat de productie van het vaccin tegenvalt. Novartis heeft tegenover de World Health Organisation verklaard dat de opbrengst van het aantal vaccins lager is dan verwacht. De opbrengstcijfers vertonen constant wijzigingen.

Risicogroepen

In een reactie geeft minister Klink aan zoveel mogelijk vast te houden aan het advies van Gezondheidsraad en RIVM van half augustus. Dat advies benoemde de medische risicogroep: de mensen met een onderliggend lijden, die normaal ook al een vaccinatie voor de seizoensgriep krijgen, zoals patiënten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte. Verder gaat het om gezondheidswerkers, mantelzorgers en om gezonde personen van 60 jaar en ouder. Welk scenario daadwerkelijk gevolgd zal worden is mede afhankelijk van tijdige leveringen van de vaccins. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Geen algehele vaccinatie tegen Mexicaanse griep

Zorg wil compensatie voor grieppandemie

Resistentie groeit tegen gratis griepmiddel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.