Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Neuroloog Jansen ‘praat niet met deskundigen’

Redactie Zorgvisie
Ex-neuroloog Ernst Jansen wil niet over een voormalig patiënte praten in de rechtbank, als daar twee deskundigen bij zijn.
Neuroloog Jansen ‘praat niet met deskundigen’
Foto: ANP - Aloys Oosterwijk

 

Jansens advocaat verzocht de rechtbank vandaag de twee mannen niet aanwezig te laten zijn bij het inhoudelijk bespreken van haar diagnose. De rechtbank verwierp het verzoek. Daarop antwoordde de advocaat dat Jansen zich op zijn zwijgrecht zou beroepen om ‘een inhoudelijke medische discussie te voorkomen’. Jansen voegde daar zelf aan toe: ‘Ik zie het voordeel niet in van een discussie tussen mij en de hooggeëerde deskundigen.’ Om vervolgens wel uitgebreid antwoord te geven op vragen van de rechtbank over deze patiënte.

Verkeerde diagnose

De ex-neuroloog stelde een ernstige vorm van de ziekte Parkinson vast bij de patiënte. De vrouw pleegde na de derde ziekenhuisopname zelfmoord. Later bleek het een verkeerde diagnose. Jansen gaf woensdag toe dat hij destijds, eind jaren 90, ook zijn twijfels had bij de diagnose maar dat hij dat niet liet merken aan de patiënte en haar familie. In een eerdere verklaring had de weduwnaar van de vrouw al aangegeven nooit twijfel te hebben gehad over de diagnose. Hij zei: ‘Jansen was een gerenommeerd arts. Die vertrouw je als hij iets zegt.’

Verduistering

De voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente wordt onder meer verdacht van het opzettelijk verkeerd stellen van diagnoses, met verregaande gevolgen voor zijn patiënten. Maandag, tijdens de eerste dag, kwamen onder meer verduistering en diefstal aan bod. Begin volgend jaar wordt de uitspraak pas verwacht. Als alle strafbare feiten worden bewezen, kan Jansen een maximale straf van 12 jaar krijgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.