Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

New York dwingt uitkomstbekostiging af

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De staat New York wil in 2019 zeker 80 procent van de zorg financieren met uitkomstbekostiging. ‘De agressieve rol van de overheid zorgt voor een snelle en intense hervorming van de zorg’, zegt Marc Berg, die met de Amerikaanse tak van KPMG de staat begeleidt.
New York dwingt uitkomstbekostiging af
Foto: EPA
Premium

De koopkracht van de Amerikaanse

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. VWS en/of het Kwaliteitsinstituut zouden zich inderdaad veel meer directief moeten opstellen, naar het lijkt. De voor uitkomstfinanciering benodigde zaken – een behoorlijk uitkomstassessment en een landelijk portaal waar de uitkomsten per diagnose kunnen worden opgezocht – zijn grotendeels gereed (http://bit.ly/1JWEHt4). Afgezien van de afstemming van de biotechnische pathologie-indicatoren, die soms nodig zijn.
   Maar terwijl (de geüpdate versies van) beide zaken bijzonder gebruiksvriendelijk zijn, en klinimetrisch verwacht mag worden dat het assessment accuraat is (want o.a. corrigerend voor alle algemene confounders), lijken Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) er totaal niet in geïnteresseerd. Wat de vraag doet rijzen of men in uitkomstfinanciering geïnteresseerd is.
   Goede alternatieven voor beide zaken lijken ze namelijk niet te hebben. Structurele ziektelastmeting ontbreekt naar verluidt in het DICA-systeem (http://bit.ly/1JWEciE), het Kwaliteitsvenster van de NVZ is methodologisch gebrekkig en onhandig (http://bit.ly/1JWDeCR), en een goed alternatief voor het landelijke portaal hebben ze klaarblijkelijk ook niet (http://bit.ly/1JWEciE).
   Op deze wijze wordt 2020, dat door een bijna unanieme Tweede Kamer als realisatiedatum voor uitkomstfinanciering is verordonneerd, lang niet gehaald. 2030 zal dan zelfs moeilijk worden.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.